Wykonanie

Jak ja uwielbiam
bób! Mogłabym się rozpisywać na temat tego cudownego zielonego warzywa, ale nie
będę zanudzać:P Zdrowy i pyszny! Tyle wystarczy:)Oczywiście najczęściej po prostu gotuje
bób i wyjadam z michy:)Jak najlepiej ugotować
bób - sprawdź tutaj?Pasta z
bobu jest bardzo uniwersalna, ponieważ możesz smarować nią kanapki, ale również dodać do dania głównego np. do pieczonego
łososia tak jak tutaj .

Składniki:500g świeżego
bobu1 łyżeczka
cukru (do gotowania)1 łyżeczka
soli (do gotowania)2 małe
szalotkiduża garść
startego sera pecorino2 ząbki
czosnkusól ziołowo-czosnkowaświeżo mielony
pieprzok 2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki roztopionego
masła czosnkowego1/2 łyżeczki
brązowego cukru
Przygotowanie:Świeży
bób przepłucz w durszlaku, a następnie wstaw do osolonej i posłodzonej
wody i gotuj na dużym ogniu przez około 15min. Ugotowany
bób odcedź, obierz i zmiksuj z
oliwą i
masłem w blenderze bądź rozgnieć widelcem.
Szalotkę poszatkuj,
czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj razem z rozgniecionym
bobem,
serem pecorino,
cukrem,
solą i
pieprzem.Smacznego:)