Wykonanie
Niesamowicie puszyste, wilgotne muffinki z
czekoladowym kremem udekorowane
owocami. Świetnie sprawdzają się nawet w upały, ze względu na luźną konsystencję i sezonowe przybranie. A to wszystko bez
jajek, bo nawet nie mając ich w domu nasze wypieki mogą być naprawdę pyszne! :)


(przepis podstawowy)1,5 szklanki
mąki2 łyżki
kakao3/4 szklanki
cukru brązowego3/4 łyżeczki
sodyszczypta
soli1/2 szklanki
oleju1 łyżeczka
octu balsamicznego lub
winnego1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub łyżka aromatu1 szklanka
mleka200 g
serka mascarpone100 g
gorzkiej czekoladyowoce do dekoracji

Oddzielnie wymieszać suche i mokre składniki, połączyć. Napełniać papilotki do 3/4 wysokości, układać kolejno na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Smacznego!