Sernik na zimno z twarogu w wersji nietradycyjnej- bez żelatyny ani galaretki, za to na herbatnikach. Dla lepszego aromatu do masy serowej dodajcie skórkę otartą z pomarańczy, kilka łyżek mocnej kawy albo ulubiony aromat, na przykład migdałowy. Możecie też spróbować zrobić sernik w wersji imitującej tiramisu, zanurzając herbatniki w kawie z alkoholem i posypując każdą warstwę ciasta wiórkami z gorzkiej czekolady. Zrobicie go dosyć szybko, w mniej niż piętnaście minut! Sernik na zimno najlepiej chłodzić całą noc, chociaż już po kilku godzinach można bez problemu kroić ciasto.Składniki na masę serową:250 g mielonego twarogu50 g miękkiego masła4 łyżki cukru pudru3 łyżeczki cukru z waniliąMasło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać cukier z wanilią i twaróg, połączyć.Ponadto:20 herbatników (100 g)1/4 szklanki mlekaHerbatniki układać warstwami, maczając je wcześniej w mleku i przekładając masą serową. Po ułożeniu ostatniej warstwy herbatników całe ciasto pokryć kremem. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego!