Wykonanie
Moja mama co niedziele robi kotlety
schabowe. Ma utrudnione zadanie, ponieważ mój tato i moja babcia jedzą
schabowe ze
schabu. Ja i moja córka
schabowe z
piersi z kurczaka. Najlepsze są prosto z patelni :)Składniki:podwójna
pierś z kurczaka6 plastrów
schabu wysokości 1 cm
jogurt naturalny 'bałkański"3 Wiejskie
jajkabułka tarta gruboziarnista
mąkapieprz,
sólolej do smażeniaPrzygotowanie:Proponuje
schab i piersi dzień wcześniej pokroić w plastry i ubić na bardzo cienkie plastry, każdy z osobna posolić i popieprzyć wg uznania. Wstawić na noc do lodówki, żeby przeszły
przyprawami.Następnego dnia przygotować trzy głębokie talerze. Do pierwszego wsypać
bułkę tartą, do drugiego
mąkę, do ostatniego wbić trzy
jajka, dodać 2 łyżki
jogurtu naturalnego. Nie przyprawiamy
jajek, ponieważ
mięso mamy już przyprawione.W pierwszej kolejności plastry
mięsa obtaczamy w
mące,
potem maczamy w jajkach, następnie wkładamy do
bułki tartej.Na patelni rozgrzewamy
olej do smażenia. Gdy jest dostatecznie rozgrzany układamy na patelni kotlety. Smażymy z każdej strony do zbrązowienia, unikając przypaleń.Kotlety zalecam spożywać prosto z patelni. Z
ziemniakami pieczonymi albo frytkami... dla leniwych dobre będą z
chlebem..Smacznego! Bon Apetit!