Wykonanie
Zupa pasuje na różne imprezy, jest ciekawa i inna niż wszystkie tradycyjne zupy. Na pierwszy rzut oka wydaje się pracochłonna, ale to tylko złudzenie. Polecam.Składniki:2
udka kurczaka,3
marchewki2
pietruszki1/4
selera1/2 kg
pieczarek1
por20 dag
topionego serka500 g
makaronu Rosmarino – jest to
makaron w kształcie ziarenek
ryżusól i
pieprz
Udka kurczaka gotujemy w ok. 3 litrach
wody. W drugim garnku gotujemy
makaron. W tym czasie
marchewkę,
pietruszkę,
selera i
pieczarki ucieramy na tarce.
Pora kroimy w talarki i smażymy na
maśle, następnie dodajemy do niego
pieczarki i za chwilę pozostałe starte warzywa, czyli
marchewkę,
pietruszkę,
selera, smażymy 8-10 minut. Jak
kurczak się ugotuje wyjmujemy go i oddzielamy
mięso od kości (dzielimy
kurczaka na małe kawałki, takie jak do potrawki). Do
wywaru wrzucamy utarte warzywa i kawałki
kurczaka – gotujemy.
Serki topione zalewamy szklanką rosołu i miksujemy, dolewamy do zupy, solimy i
pieprzymy do smaku.Podajemy tak jak rosół, wsypujemy do miski
makaron i zalewamy zupą.Smacznego!!!