Wykonanie
Co dziś ugotować- to pytanie pada w naszej kuchni najczęściej.Odpowiadamy-
MAKARON !!!Wszyscy go lubią i łatwo się go robi.Dlatego to najlepszy pomysł, gdy trzeba działać szybko i nakarmić wielu...Rurki ze
szpinakiemSkładniki: 1 porcja25 dag rurek rigatoni lub grubszych i dłuższych
cannelloni10 dag startego
parmezanu20 dag
twarogu50 dag
szpinaku2 łyżki
mąki4 łyżki
masłaszklanka
mleka lub
wytrawnego białego winatłuszcz do formykostka
ziołowa2
jajkasólPrzygotowanie: (60 minut)Rozgrzej 2 łyżki
masła, wrzuć rozdrobniony
szpinak i szybko podsmaż.
Twaróg rozgnieć, dodaj
szpinak, połowę
parmezanu, ugotowane na twardo i posiekane
jajka wymieszaj, przypraw, dodaj kostkę
ziołową.
Makaron lekko obgotuj, odcedź i napełnij farszem.W rondlu stop resztę
masła, wsyp
mąkę i lekko zasmaż, mieszając, wlej
mleko i
wino, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, przypraw.Naczynie natłuść, polej 1/2 sosu, ułóż rurki, polej resztą sosu, posyp
parmezanem, wstaw do rozgrzanego piekarnika, zapiekaj 30 min w 180'C.
SZPINAK - jest idealnym dodatkiem zarówno do
makaronu jak i
ziemniaków. Doskonały do farszu ( do nadziewania
mięs, pierogów czy pasztecików i do przekładania zapiekanek. Możesz użyć świeży lub mrożony.