Wykonanie
I teraz kilka uwag. Pierwszy raz w życiu robiłam tartę, jakoś umknęło mojej uwadze, że przed nałożeniem farszu, samo ciasto należy najpierw podpiec w piekarniku przez kilka minut, bo inaczej spód nie wyrośnie. Ja tego nie zrobiłam, także każda znająca się na kuchni osoba już się pewnie domyśla, że wyszedł mi zakalec, co w zasadzie mnie nie martwi, gdyż jestem znaną miłośniczką zakalców :) Drugi, większy błąd, który popełniłam to za mała ilość farszu. A więc nie żałujmy
szpinaku i innych dodatków, lepiej jest
mieć ich więcej, niż mniej, a nadmiar zawsze można wykorzystać np. na pierogi.

Składniki:- do tarty o średnicy ok. 30 cm potzrebne jest 500 g.
świeżego szpinaku- 3-4 średniej wielkości
pomidory- opakowanie
sera feta- opakowanie
ciasta francuskiego, ok. 250 g.- 2 ząbki
czosnku-
zielone oliwki-
oliwa z oliwekPrzygotowanie:
Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy na patelnię z
oliwą z oliwek. Podduszamy go przez kilka minut, aż trochę "zwiędnie".
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucamy pokrojony
ser feta, wyciśnięty
czosnek i
pomidory, wszystko dusimy i mieszamy jeszcze przez kilka minut. Farsz studzimy. Po ostygnięciu dodajemy do niego przekrojone na pół
zielone oliwki. Naczynie do tarty smarujemy
oliwą z oliwek, wykładamy na nią
ciasto francuskie, smarujemy je delikatnie rozmąconym
jajkiem i podpiekamy w piekarniku, w temp. 180 stopni. Po 10- 12 minutach cisto wyjmujemy, nakładamy farsz i zapiekamy przez kolejne 10 - 15 minut.
Tarta jest gotowa do spozycia zarówno na ciepło, jak i na zimno.Smacznego!