ßßß Cookit - przepis na Pieczony dorsz na purée z brokułów

Pieczony dorsz na purée z brokułów

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 2 filety z dorsza
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- cytryna
- sól
- pieprz ziołowy
- koperek
Przygotowanie:
Filety myjemy i osuszamy. Skrapiamy je sokiem z cytryny i smarujemy zmiażdżonym czosnkiem. Solimy i pieprzymy, a na wierzchu kładziemy kilka listków natki pietruszki oraz posypujemy posiekanym koperkiem.
Zawijamy w folię aluminiową tak, aby jej brzegi stykały się nad rybą. Dorsza wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, otwieramy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.
PUREE z BROKUŁÓW:
Składniki:
- jeden brokuł
- ząbek czosnku
- 1,5 łyżki masła
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub na parze. Gdy jeż już miękki, dokładnie go odcedzamy. Wrzucamy do malaksera, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, masło i mielimy wszystko na gładką masę. U mnie niestety malakser zepsuł się w połowie drogi, ale i tak wyszło w porządku :)
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/08/pieczony-dorsz-na-puree-z-brokuow.html