Wykonanie
Składniki:- 2
filety z dorsza-
natka pietruszki- ząbek
czosnku-
cytryna-
sól-
pieprz ziołowy-
koperekPrzygotowanie:Filety myjemy i osuszamy. Skrapiamy je
sokiem z cytryny i smarujemy zmiażdżonym
czosnkiem. Solimy i
pieprzymy, a na wierzchu kładziemy kilka listków
natki pietruszki oraz posypujemy posiekanym
koperkiem.Zawijamy w folię aluminiową tak, aby jej brzegi stykały się nad
rybą.
Dorsza wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, otwieramy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.PUREE z
BROKUŁÓW:Składniki:- jeden
brokuł- ząbek
czosnku- 1,5 łyżki
masłaPrzygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub na parze. Gdy jeż już miękki, dokładnie go odcedzamy. Wrzucamy do malaksera, dodajemy wyciśnięty przez praskę
czosnek,
masło i mielimy wszystko na gładką masę. U mnie niestety malakser zepsuł się w połowie
drogi, ale i tak wyszło w porządku :)Smacznego!