Kole jne proste, tanie i smaczne danie do kolekcji. Oczywista propozycja dla wegetarian i odmiana dla mięsożerców :) Smakują ni e tylko na ciepło, ale również na zimno, więc z powodzeniem można je zabrać ze sobą do pracy i zjeść na obiad, np. ze świeżymi warzywami.Składniki:- 5 jajek- 2 obrane i ugotowane ziemniaki- 1 łyżeczka koperku- 2 łyżeczki śmietany- sól i pieprz- olej rzepakowyPrzygotowanie:4 jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy. Ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa i łączymy z jajkami. Dodajemy koperek, śmietanę, jedno surowe jajko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.SOS PIECZARKOWYSkładniki:- 300 g. pieczarek- 200 ml wywaru z warzyw- 2 średniej wielkości cebule- śmietana- łyżka mąki ziemniaczanej- odrobina olejuPrzygotowanie:Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy na małym ogniu aż zmiękną. Śmietanę mieszamy dokładnie z wywarem warzywnym i mąką. Zalewamy pieczarki, zwiększamy ogień i często mieszając doprowadzamy do wrzenia.Smacznego!!