ßßß Cookit - przepis na Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym

Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Kole jne proste, tanie i smaczne danie do kolekcji. Oczywista propozycja dla wegetarian i odmiana dla mięsożerców :) Smakują ni e tylko na ciepło, ale również na zimno, więc z powodzeniem można je zabrać ze sobą do pracy i zjeść na obiad, np. ze świeżymi warzywami.
Składniki:
- 5 jajek
- 2 obrane i ugotowane ziemniaki
- 1 łyżeczka koperku
- 2 łyżeczki śmietany
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
4 jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy. Ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa i łączymy z jajkami. Dodajemy koperek, śmietanę, jedno surowe jajko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.
SOS PIECZARKOWY
Składniki:
- 300 g. pieczarek
- 200 ml wywaru z warzyw
- 2 średniej wielkości cebule
- śmietana
- łyżka mąki ziemniaczanej
- odrobina oleju
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy na małym ogniu aż zmiękną. Śmietanę mieszamy dokładnie z wywarem warzywnym i mąką. Zalewamy pieczarki, zwiększamy ogień i często mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Smacznego!!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/kotlety-jajeczne-z-sosem-pieczarkowym.html