Oto pyszny sernik jagodowy, na który miałam chrapkę już od dłuższego czasu i w końcu miałam "chwilę" żeby go zrobić. Juhuuu.Smerfny sernik jagodowy - składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm.):spód:- 150 g. ciastekmaślanych- tabliczka białej czekolady- 70 g. rozpuszczonej margarynymasa:- 800 g tłustego twarogu- 1 łyżeczka aromatu waniliowego- pół opakowania cukru waniliowego- 250 g. cukru pudru- 4 jajka- 2 łyżki mąki pszennej- 1,5 łyżki soku z cytryny- 250 g. jagódpolewa:- 300 ml. śmietany 12% lub 18%- 3 łyżki cukru pudruCiastka kruszymy, dodajemy do niej startą na tarce jarzynowej czekoladę i mieszamy z roztopiona margaryną. Na spodzie tortownicy wyłożonej folia aluminiową umieszczamy ciastkową masę, ugniatamy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki.Twaróg przekręcamy przez maszynkę przynajmniej dwukrotnie. Miksujemy go z cukrem pudrem, mąką, aromatem i cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy rozdrobione blenderem jagody i znowu miksujemy. Dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Wykładamy wszystko na schłodzony spód.Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Po 60 minutach wyjmujemy sernik z piekarnika i smarujemy go śmietanową polewą. Pieczemy go jeszcze przez 10 minut. Po uplywie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy aż sernik wystygnie. Chłodny wstawiamy do lodówki na 10 godzin.Smacznego!