Wykonanie
Na chwilę przed świętami dość mocno się przeziębiłam. Ot choroba, jak choroba i jej standardowe objawy: standardowa temperatura, standardowy katar, takiż sam kaszel. Jedynie chrypę miałam niestandardową. W zasadzie straciłam głos. W dość krótkim czasie udało mi się zwalczyć przeziębienie, bez żadnych farmaceutyków. Najlepszym
lekiem na przeziębienie okazał się być domowy zestaw:
syrop z
cebuli,
syrop z czerwonego
buraka,
miód,
czosnek,
nalewka bursztynowa.
Syrop z
burakaSyrop z
cebuliPodobne działanie ma
syrop z
cebuli.
Cebula w ogóle ma wiele zdrowotnych i leczniczych właściwości: poprawia trawienie, obniża cholesterol i
cukier, podnosi odporność, przeciwdziała zaparciom.
Syrop z
cebuli jest natomiast niezwykle pomocny w leczeniu grypy i przeziębienia. Jesienią i zimą dobrze jest go pić profilaktycznie 2-3
razy dziennie lub gdy jesteśmy chorzy, aby zwalczyć uporczywy kaszel i innej objawy przeziębienia. Zrobienie
syropu z
cebuli jest banalnie proste. Oprócz niej potrzebny nam będzie jedynie szklany słoik i
cukier.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesypujemy do słoika. Zasypujemy kilkoma łyżkami
cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach
syrop jest gotowy do spożycia.
Nalewka bursztynowaMówiąc "
nalewka" większość z nas myślami wędruje do pysznych, babcinych
nalewek malinowych,
wiśniowych i innych. Niestety
nalewce bursztynowej daleko jest do przysmaku. Co więcej możemy wypijać jedynie jej 3-5 kropli dziennie, dodając np. do cieplej
herbaty lub niewielką ilością
nalewki nacierać
skronie, czoło. Jakie właściwości ma
nalewka bursztynowa? Na co właściwie pomaga? Jest ona świetnym lekarstwem na
bóle reumatyczne, migrenowe,
bóle głowy,
mięśni, stawów, reguluje ciśnienie
krwi. Przepis na
nalewkę bursztynową jest również bardzo prosty. 200 g. przepłukanego pod bieżącą
wodą bursztynu zalewamy 300 ml.
spirytusu. Odstawiamy w ciemne miejsce na trzy tygodnie. Codziennie mieszamy. Po wyznaczonym czasie
nalewkę zlewamy do buteleczki, przecedzając ją przez gęste sitko lub bawełnianą szmatkę.
Nalewkę z
bursztynów przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Czosnek i
miódOstatnim orężem w walce z przeziębieniem jest dla mnie
czosnek i
miód. W dzieciństwie bardzo lubiłam pić ciepłe
mleko z odrobiną
masła,
czosnkiem i
miodem. Należy pamiętać jednak, że
mleko nie powinno być zbyt gorące, bo
miód traci swoje lecznicze właściwości w temp. powyżej 40 st. Celsjusza.
Czosnek (naturalny antybiotyk) można też pokroić w plasterki i położyć na kanapce. Nie przesadzajmy jednak z jego ilością - wystarczą 3 ząbki
czosnku dziennie.