ßßß Cookit - przepis na Najlepsze, domowe sposoby na przeziębienie

Najlepsze, domowe sposoby na przeziębienie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Na chwilę przed świętami dość mocno się przeziębiłam. Ot choroba, jak choroba i jej standardowe objawy: standardowa temperatura, standardowy katar, takiż sam kaszel. Jedynie chrypę miałam niestandardową. W zasadzie straciłam głos. W dość krótkim czasie udało mi się zwalczyć przeziębienie, bez żadnych farmaceutyków. Najlepszym lekiem na przeziębienie okazał się być domowy zestaw: syrop z cebuli, syrop z czerwonego buraka, miód, czosnek, nalewka bursztynowa.
Syrop z buraka
Syrop z cebuli
Podobne działanie ma syrop z cebuli. Cebula w ogóle ma wiele zdrowotnych i leczniczych właściwości: poprawia trawienie, obniża cholesterol i cukier, podnosi odporność, przeciwdziała zaparciom. Syrop z cebuli jest natomiast niezwykle pomocny w leczeniu grypy i przeziębienia. Jesienią i zimą dobrze jest go pić profilaktycznie 2-3 razy dziennie lub gdy jesteśmy chorzy, aby zwalczyć uporczywy kaszel i innej objawy przeziębienia. Zrobienie syropu z cebuli jest banalnie proste. Oprócz niej potrzebny nam będzie jedynie szklany słoik i cukier. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesypujemy do słoika. Zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach syrop jest gotowy do spożycia.
Nalewka bursztynowa
Mówiąc "nalewka" większość z nas myślami wędruje do pysznych, babcinych nalewek malinowych, wiśniowych i innych. Niestety nalewce bursztynowej daleko jest do przysmaku. Co więcej możemy wypijać jedynie jej 3-5 kropli dziennie, dodając np. do cieplej herbaty lub niewielką ilością nalewki nacierać skronie, czoło. Jakie właściwości ma nalewka bursztynowa? Na co właściwie pomaga? Jest ona świetnym lekarstwem na bóle reumatyczne, migrenowe, bóle głowy, mięśni, stawów, reguluje ciśnienie krwi. Przepis na nalewkę bursztynową jest również bardzo prosty. 200 g. przepłukanego pod bieżącą wodą bursztynu zalewamy 300 ml. spirytusu. Odstawiamy w ciemne miejsce na trzy tygodnie. Codziennie mieszamy. Po wyznaczonym czasie nalewkę zlewamy do buteleczki, przecedzając ją przez gęste sitko lub bawełnianą szmatkę. Nalewkę z bursztynów przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Czosnek i miód
Ostatnim orężem w walce z przeziębieniem jest dla mnie czosnek i miód. W dzieciństwie bardzo lubiłam pić ciepłe mleko z odrobiną masła, czosnkiem i miodem. Należy pamiętać jednak, że mleko nie powinno być zbyt gorące, bo miód traci swoje lecznicze właściwości w temp. powyżej 40 st. Celsjusza. Czosnek (naturalny antybiotyk) można też pokroić w plasterki i położyć na kanapce. Nie przesadzajmy jednak z jego ilością - wystarczą 3 ząbki czosnku dziennie.
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2014/01/najlepsze-domowe-sposoby-na.html