ßßß
W przedszkolu byli m.in.:Filip, który podrywał mnie na leżakowaniu
Ale do rzeczy, bo miłość miłością, a jeść trzeba. A indiańskie zauroczenie przypomniało mi się przy okazji robienia równie indiańskiego chlebka, który w rzeczywistości jest ciastem nie chlebem, przepis podobno jest oryginalny, a taki "chleb" Indianie piekli na gorących kamieniach. Najlepiej smakuje z syropem klonowym, ale jeśli takowego nie mamy, możemy go podać z powidłami lub cukrem pudrem. Przepis znalazłam go w gazetce "Przyślij Przepis" nr 4.
Składniki:- 2 szklanki mąki + 1-2 łyżki do oprószenia jagód- szklanka cukru- szklanka mleka- 2 szklanki jagód- jajko- łyżka masła w temp. pokojowej- cukier waniliowy- tłuszcz i bułka tarta do formyPrzygotowanie:Jagody myjemy i dokładnie osuszamy. Posypujemy mąką, aby w trakcie pieczenia nie opadły na dno i odstawiamy na bok.Jajko wbijamy do miski, ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy masło, i cukier waniliowy. Następnie, delikatnie mieszając, cienką strużką wlewamy mleko. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do masy. Mieszamy, aż całość nabierze jednolitej konsystencji.Jagody wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki 12x21 cm.) lub małej tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.Smacznego!