ßßß Cookit - przepis na Dziczyzna - zrazy z dzika

Dziczyzna - zrazy z dzika

nazwa

Wykonanie

Podobnie jak w przypadku schabu, mięso do zrazów z dzika również trzeba zacząć przygotowywać kilka dni przed pieczeniem. A dobra zalewa, to w tym przypadku podstawa.
ZALEWA DO ZRAZÓW Z DZIKA
Składniki:
- 0,5 szklanki octu
- 2,5 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 2 ziarna jałowca
Przygotowanie:
Składniki zalewy mieszamy, gotujemy i studzimy. Wkładamy do niej mięso i moczymy przez dni obracając co jakiś czas.
Składniki:
- kg. szynki z dzika
- duża cebula
- garść suszonych śliwek bez pestek (moczonych przez kilka godzin w wodzie)
- czubata łyżka margaryny
- łyżka mąki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso po wyjęciu z zalewy płuczemy, suszymy i kroimy w grube plastry. Każdy plaster rozbijamy lekko tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Zrumieniamy na gorącym tłuszczu (margarynie) z obu stron.
Zrazy przekładamy do rondla i podlewamy 0,5 szklanki gorącej wody. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy śliwki i chwilę dusimy. Dodajemy do mięsa i dusimy wszystko razem do miękkości.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/dziczyzna-zrazy-z-dzika.html