Wykonanie
Podobnie jak w przypadku
schabu,
mięso do zrazów z dzika również trzeba zacząć przygotowywać kilka dni przed pieczeniem. A dobra zalewa, to w tym przypadku podstawa.ZALEWA DO ZRAZÓW Z DZIKASkładniki:- 0,5 szklanki
octu- 2,5 szklanki
wody- 1 duża
cebula- 2
liście laurowe- po 5 ziaren
ziela angielskiego i
pieprzu- 2 ziarna jałowcaPrzygotowanie:Składniki zalewy mieszamy, gotujemy i studzimy. Wkładamy do niej
mięso i moczymy przez dni obracając co jakiś czas.Składniki:- kg.
szynki z dzika- duża
cebula- garść suszonych
śliwek bez pestek (moczonych przez kilka godzin w wodzie)- czubata łyżka
margaryny- łyżka
mąki-
sól i
pieprzPrzygotowanie:
Mięso po wyjęciu z zalewy płuczemy, suszymy i kroimy w grube plastry. Każdy plaster rozbijamy lekko tłuczkiem, oprószamy
solą,
pieprzem i
mąką. Zrumieniamy na gorącym tłuszczu (
margarynie) z obu stron.Zrazy przekładamy do rondla i podlewamy 0,5 szklanki gorącej
wody. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Na pozostałym tłuszczu szklimy
cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy
śliwki i chwilę dusimy. Dodajemy do
mięsa i dusimy wszystko razem do miękkości.Smacznego!