Wykonanie
To nie jest lekki deser, ale jak najbardziej odpowiedni na dłuuugie, zimne jesienne wieczory. Jest dobry sam w sobie, ale ja urozmaiciłam go
bananami.Składniki:- 3
żółtka- 250 g
mascarpone- 100 g
cukru- 300 g kremówki 36%- 1 szklanka mocnej
kawy- 2-3 łyżki
likieru amaretto- paczka biszkopcików-
kakao- 1
bananPrzygotowanie:Kremówkę miksujemy kilka minut aż stanie się puszystą masą.
Żółtka mieszamy z
cukrem w metalowej misce. Miskę umieszczamy na garnku z gotująca się
wodą i wciąż mieszamy około 5 minut, aż wszystko stanie się gładką masą, a
cukier się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masę z
jajek miksujemy z
serkiem mascarpone. Kolejno dodajemy do niej wcześniej ubitą kremówkę i znowu wszystko miksujemy.
Kawę mieszamy z
likierem amaretto i na kilka sekund zamaczamy w niej każdy
biszkopt.Zaczynamy warstwowe układanie deseru. W wybranym naczyniu na samym spodzie kładziemy nasiąknięte
kawą i
likierem biszkopty. Na nich masę z
serka,
śmietany i
jajek, ponownie
biszkopty i masę i tak naprzemiennie prawie do samego końca. Na ostatniej warstwie
biszkoptów układamy
banany i przykrywamy je masą
serkowo-
śmietanową. Posypujemy ją
kakao i ewentualnie czipsami czekoladowymi.Deser powinien stać w lodówce około dwóch godzin.Smacznego!!