ßßß Cookit - przepis na Sajgonki wegańskie

Sajgonki wegańskie

nazwa

Wykonanie

Właściwie nie wiem, co mnie podkusiło, żeby zrobić sajgonki. Hmmmm....trochę źle to zabrzmiało. Cieszę się, ze je zrobiłam, tylko nie wiem, jak do tego doszło, a większość potraw, których przepisy zamieszczam na blogu, powstaje z jakiegoś powodu. W tym przypadku była nim chyba obecność w mojej kuchni papieru ryżowego, z którym nie bardzo wiedziałam co zrobić. Na bycie zużytym czekał kilka miesięcy. Albowiem zaprawdę powiadam Wam, bałam się tych sajgonek. Dlaczego? Bo w kuchni boję się trzech rzeczy:
a) wyrabiania ciasta drożdżowego
b) pieczenia biszkoptow
c) zwijania gołąbków.
A sajgonki są jak gołąbki, tylko jeszcze bardziej podstępne, bo z cienkiego, rwącego się papieru ryżowego. No, ale jakoś poszło... I wyszło mi z tego.... nie pamiętam ile sajgonek, ale na 3-4 osoby powinno wystarczyć.
Składniki:
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- puszką pędów bambusa
- garść grzybów mun
- 2 małe marchewki
- 1 papryka
- 1 cebula
- 2-3 garście makaronu ryżowego
- przyprawa 5 smaków
-jasny sos sojowy
- odrobina soli
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę a paprykę i marchewkę w paski, Cebulę podsmażamy przez minutę na oleju, po czym dodajemy do niej marchew i paprykę. Warzywa smażymy i gdy zaczną się robić miękkie, dodajemy pędy bambusa i pokrojone grzyby (grzyby, zgodnie z instrukcją, na opakowaniu, należy na chwilę zamoczyć w wodzie). Smażymy wszystko do miękkości. Pod koniec dodajemy makaron oraz do smaku przyprawę 5 smaków, sos sojowy, sól i pieprz. Wszystko jeszcze chwilę podsmażamy na niewielkim ogniu.
Każdy płat papieru ryżowego zamaczamy w letniej wodzie na ok. 2 sekundy i kładziemy na płaskiej desce. Gdy zmięknie, nakładamy farsz. Zwijamy sajgonki: najpierw dwa brzegi - górny i dolny, a następnie rolujemy całość, tworząc wałeczek.
Sajgonki smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy na ciepło, zaraz po usmażeniu.
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/08/sajgonki-weganskie.html