Wykonanie
Na fali miłości do
ciecierzycy i eksperymentów z nią, przygotowałam arabskie falafle. Pieczone, a nie smażone, bo zabrałam się z nie późną, wieczorową
porą a
oleju, jak się w połowie
drogi okazało, nie miałam. Dzięki temu przekonałam się, że to bardzo dobry sposób przygotowania falafli - nie tylko zdrowy, ale i smaczny.

- 160 g.
ciecierzycy- 1
cebula- 5 łyżek posiekanej
natki pietruszki- łyżeczka mielonego
kminku- łyżeczka mielonej
kolendry- łyżka
soku z cytryny-
sól,
pieprz czarny i
pieprz cayenne do smaku
Ciecierzycę moczymy przez około 8 godzin w wodzie, a następnie gotujemy ją przez około 1,5 godziny. Odcedzamy i przekręcamy przez maszynkę do
mielenia mięsa.Dodajemy posiekaną
cebulę,
pietruszkę i wszystkie
przyprawy. Jeśli masa jest zbyt sucha możemy dodać do niej odrobinę
wody. Wszystko mieszamy i formujemy kulki jednakowej wielkości.Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w 180 st. przez około 20-25 minut.Smacznego!