ßßß Cookit - przepis na Pieczone, arabskie falafle - wegańskie i bezglutenowe

Pieczone, arabskie falafle - wegańskie i bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Na fali miłości do ciecierzycy i eksperymentów z nią, przygotowałam arabskie falafle. Pieczone, a nie smażone, bo zabrałam się z nie późną, wieczorową porą a oleju, jak się w połowie drogi okazało, nie miałam. Dzięki temu przekonałam się, że to bardzo dobry sposób przygotowania falafli - nie tylko zdrowy, ale i smaczny.
- 160 g. ciecierzycy
- 1 cebula
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz czarny i pieprz cayenne do smaku
Ciecierzycę moczymy przez około 8 godzin w wodzie, a następnie gotujemy ją przez około 1,5 godziny. Odcedzamy i przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę i wszystkie przyprawy. Jeśli masa jest zbyt sucha możemy dodać do niej odrobinę wody. Wszystko mieszamy i formujemy kulki jednakowej wielkości.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w 180 st. przez około 20-25 minut.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/08/pieczone-falafle.html