Wykonanie
Jak
będę duża, to pojadę do Włoch. Gdzieś w Toskanii kupię sobie mały domek.
Będę miała kilka kotów, psy, owce a w moim planie dnia znajdą się tylko 2 punkty:1. jedzenie2. picie
winaOd czasu do czasu napiszę książkę, która stanie się światowym bestsellerem i tam mi życie będzie mijało. No, ale
póki co
siedzę w Białymstoku, w betonowym lesie, na siódmym piętrze mojego bloku, z temperaturą 38,5 stopni i jedyne, co na razie jest dla mnie namiastką Włoch, to zdjęcie sałatki caprese, którą
jadłam kilka dni temu. Uwielbiam caprese, głównie ze względu na świeżą
bazylię. I
pomidory. I
mozzarellę. No ogólnie boska jest.-
mozzarella- świeża
bazylia-
pomidory-
czosnek- świeże
oregano-
oliwa z oliwek- świeżo mielony
pieprzPrzygotowanie sałatki caprese:
Czosnek ucieramy z
oliwą z oliwek, dodajemy świeże, poszatkowane drobno
oregano, mieszamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Następnie kroimy w dowolny sposób
pomidory,
ser mozzarella oraz
bazylię. Przekładamy je na talerz i skrapiamy (bądż polewamy, jeśli wolimy więcej)
oliwą z
czosnkiem i
oregano. Posypujemy
pieprzem do smaku.Smacznego!