ßßß Cookit - przepis na Sałatka caprese z oregano i czosnkiem

Sałatka caprese z oregano i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Jak będę duża, to pojadę do Włoch. Gdzieś w Toskanii kupię sobie mały domek. Będę miała kilka kotów, psy, owce a w moim planie dnia znajdą się tylko 2 punkty:
1. jedzenie
2. picie wina
Od czasu do czasu napiszę książkę, która stanie się światowym bestsellerem i tam mi życie będzie mijało. No, ale póki co siedzę w Białymstoku, w betonowym lesie, na siódmym piętrze mojego bloku, z temperaturą 38,5 stopni i jedyne, co na razie jest dla mnie namiastką Włoch, to zdjęcie sałatki caprese, którą jadłam kilka dni temu. Uwielbiam caprese, głównie ze względu na świeżą bazylię. I pomidory. I mozzarellę. No ogólnie boska jest.
- mozzarella
- świeża bazylia
- pomidory
- czosnek
- świeże oregano
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie sałatki caprese:
Czosnek ucieramy z oliwą z oliwek, dodajemy świeże, poszatkowane drobno oregano, mieszamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Następnie kroimy w dowolny sposób pomidory, ser mozzarella oraz bazylię. Przekładamy je na talerz i skrapiamy (bądż polewamy, jeśli wolimy więcej) oliwą z czosnkiem i oregano. Posypujemy pieprzem do smaku.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/08/saatka-caprese-z-oregano-i-czosnkiem.html