ßßß Cookit - przepis na Sałatka z wątróbką drobiową i sosem balsamico

Sałatka z wątróbką drobiową i sosem balsamico

nazwa

Wykonanie

Yay! I'm back! Ze względu na przedłużającą się zimę, niekorzystny układ planet, wysokie stężenie pyłków rosiczki królewskiej, spadek cen złota, nie było mnie tu dłużej niż powinno, a z pewnością dłużej, niż planowałam. Ale jestem, żyję, zdarza się, że mam czas na to, żeby coś ugotować, a co więcej, nawet, żeby to coś zjeść. Bez zbędnych formalności i opisywania szczegółów ostatnich dwóch miesięcy, zapraszam na sałatkę z wątróbką drobiową i sosem balsamico. Chociaż "sałatkę", to za dużo powiedziane, bo już dawno nie ma po niej śladu... Zapraszam więc do zapoznania się z przepisem, a tych bardziej żądnych, dość nietypowych, kulinarnych połączeń, do jego wypróbowania we własnej kuchni. Choć ten ostatni wymóg nie jest obowiązkowy - ja sama we "własnej" kuchni nie gotowałam już ponad pół roku.
Sos balsamico - składniki:
- 2/3 szkl. octu balsamicznego
- 1/2 szkl. wody
- łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Sos balsamico - przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i ustawiamy na średnim ogniu. Sos delikatnie gotujemy przez około 20 minut, często mieszając, aż zredukuje się do ilości ok. 1/4 szkl. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
- 600 g. wątróbki drobiowej
- rukola
- oliwki
- 2 pomidory
- biała cebula
- czerwona cebula
- sałata masłowa
- sałata czerwona
- mąka
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
Warzywa (z wyjątkiem cebuli) myjemy i osuszamy. Oliwki kroimy na pół, pomidory na ćwiartki, a cebule w półplasterki.
Wątróbki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z żyłek, a następnie kroimy na mniejsze części. Do woreczka foliowego wsypujemy mąkę, wrzucamy pokrojone wątróbki i potrząsając, obtaczamy je w mące.
Wątróbki smażymy na rozgrzanym oleju przez kilkanaście minut. Sól i pieprz dodajemy na sam koniec, inaczej wątróbki zrobią się twarde.
Sałaty (oprócz rukoli), rwiemy na cząstki i układamy na talerzach. Przekładamy na nie porcje jeszcze ciepłej wątróbki oraz pozostałe składniki. Całość posypujemy rukolą (ja robiąc sałatkę w pośpiechu, zapomniałam o tym) i polewamy sosem balsamicznym.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2013/05/saatka-z-watrobka-drobiowa-i-sosem.html