Wykonanie
Yay! I'm back! Ze względu na przedłużającą się zimę, niekorzystny układ planet, wysokie stężenie pyłków rosiczki królewskiej, spadek cen złota, nie było mnie tu dłużej niż powinno, a z pewnością dłużej, niż planowałam. Ale jestem, żyję, zdarza się, że mam czas na to, żeby coś ugotować, a co więcej, nawet, żeby to coś zjeść. Bez zbędnych formalności i opisywania szczegółów ostatnich dwóch miesięcy, zapraszam na
sałatkę z
wątróbką drobiową i sosem balsamico. Chociaż "
sałatkę", to za dużo powiedziane, bo już dawno nie ma po niej śladu... Zapraszam więc do zapoznania się z przepisem, a tych bardziej żądnych, dość nietypowych, kulinarnych połączeń, do jego wypróbowania we własnej kuchni. Choć ten ostatni wymóg nie jest obowiązkowy - ja sama we "własnej" kuchni nie gotowałam już ponad pół roku.Sos balsamico - składniki:- 2/3 szkl.
octu balsamicznego- 1/2 szkl.
wody- łyżka
brązowego cukru- 1/2 łyżeczki
soliSos balsamico - przygotowanie:Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i ustawiamy na średnim ogniu. Sos delikatnie gotujemy przez około 20 minut, często mieszając, aż zredukuje się do ilości ok. 1/4 szkl. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.- 600 g.
wątróbki drobiowej-
rukola-
oliwki- 2
pomidory- biała
cebula-
czerwona cebula-
sałata masłowa-
sałata czerwona-
mąka-
sól i
pieprz-
olej rzepakowyWarzywa (z wyjątkiem
cebuli) myjemy i osuszamy.
Oliwki kroimy na pół,
pomidory na ćwiartki, a
cebule w półplasterki.
Wątróbki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z żyłek, a następnie kroimy na mniejsze części. Do woreczka foliowego wsypujemy
mąkę, wrzucamy pokrojone
wątróbki i potrząsając, obtaczamy je w
mące.
Wątróbki smażymy na rozgrzanym
oleju przez kilkanaście minut.
Sól i
pieprz dodajemy na sam koniec, inaczej
wątróbki zrobią się twarde.
Sałaty (oprócz
rukoli), rwiemy na cząstki i układamy na talerzach. Przekładamy na nie porcje jeszcze ciepłej
wątróbki oraz pozostałe składniki. Całość posypujemy
rukolą (ja robiąc
sałatkę w pośpiechu, zapomniałam o tym) i polewamy
sosem balsamicznym.Smacznego!