ßßß
- 1,2 kg. mąki pszennej- 2 łyżeczki soli- 2 łyżki cukru pudru- 40 g. świeżych drożdży- 400 ml. ciepłego mleka- 3 średniej wielkości, świeże pomidory- 5 łyżek oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami- 5 łyżek oliwy z oliwek- szklanka suszonych pomidorów odsączonych z oliwy- duża cebulaŚwieże pomidory sparzamy we wrzącej wodzie i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki, a następnie za pomocą blendera, rozbijamy na puree. Odstawiamy na bok.Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, cukier i mieszamy. Robimy zagłębienie, do którego wlewamy drożdże rozrobione w 150 ml. ciepłego mleka. Pozostałe mleko mieszamy z pomidorowym puree, dodajemy do mąki razem z oliwą z oliwek i oliwą z pomidorów. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Ciasto wykładamy na stolicę posypaną mąką i wyrabiamy 10 minut aż będzie gładkie i sprężyste. Formujemy kulę, przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce i zostawiamy do czasu aż podwoi swoją objętość.Następnie ponownie wykładamy je na stolnicę, dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz posiekaną cebulę. Zagniatamy aż warzywa będą równomiernie rozłożone w całym cieście.Formujemy 4 okrągłe bochenki i układamy po 2, na dwóch wysmarowanych tłuszczem blachach. Przykrywamy i odstawiamy na 45 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 50 minut.Smacznego!