Wykonanie
Rosną mi dwie ósemki, przez co nie mam dziś głowy do jakichkolwiek opowieści. Już nie dziwię się niemowlakom, które płaczą jak opętane, gdy im się zęby wyżynają. Jestem na etapie, że mam ochotę uciąć sobie głowę. A w pogotowiu stomatologicznym łaskawie radzą, abym przyszła...za 3 miesiące. Auuuuuuuuu! W związku z tym cieszę się, że chlebek wyszedł mi dość płaski, bo w chwili obecnej wszelka płaskowatość i/lub wodnistość ułatwiają mi przyjmowanie pokarmów.Powinnam napisać
czemu właściwie jest taki płaski. Już po podzieleniu ciasta na części, uformowane bochenki odłożyłam do wyrośnięcia na jednej blasze. Się nawet nie spodziewałam że będą tak wielkie, że aż zaczną mi z tej blachy uciekać. W związku z czym dwa bochenki musiałam przełożyć na drugą blachę i w trakcie transportu bochenki trochę opadły. Ot i cała historia. Tymczasem żegnam Was i idę włożyć głowę
między drzwi albo cokolwiek innego.Ciau!

- 1,2 kg.
mąki pszennej- 2 łyżeczki
soli- 2 łyżki
cukru pudru- 40 g. świeżych
drożdży- 400 ml. ciepłego
mleka- 3 średniej wielkości, świeże
pomidory- 5 łyżek
oliwy ze słoika z
suszonymi pomidorami- 5 łyżek
oliwy z oliwek- szklanka
suszonych pomidorów odsączonych z
oliwy- duża
cebulaŚwieże
pomidory sparzamy we wrzącej wodzie i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki, a następnie za pomocą blendera, rozbijamy na puree. Odstawiamy na bok.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy
sól,
cukier i mieszamy. Robimy zagłębienie, do którego wlewamy
drożdże rozrobione w 150 ml. ciepłego
mleka. Pozostałe
mleko mieszamy z
pomidorowym puree, dodajemy do
mąki razem z
oliwą z oliwek i
oliwą z
pomidorów. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Ciasto wykładamy na stolicę posypaną
mąką i wyrabiamy 10 minut aż będzie gładkie i sprężyste. Formujemy kulę, przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce i zostawiamy do czasu aż podwoi swoją objętość.Następnie ponownie wykładamy je na stolnicę, dodajemy pokrojone
suszone pomidory oraz posiekaną
cebulę. Zagniatamy aż warzywa będą równomiernie rozłożone w całym cieście.Formujemy 4 okrągłe bochenki i układamy po 2, na dwóch wysmarowanych tłuszczem blachach. Przykrywamy i odstawiamy na 45 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 50 minut.Smacznego!