ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowa sałatka z makaronu z tapioką

Bezglutenowa sałatka z makaronu z tapioką

nazwa

Wykonanie

Jakkolwiek dziwnie i niestandardowo to zabrzmi, to muszę wyznać, że nie lubię sylwestra. Niespecjalnie go też obchodzę, czasem traktując go nawet, jak każdy inny dzień w roku i kładąc się spać jeszcze przed północą. Jak każdemu innemu końcowi, tak i końcowi roku towarzyszy wiele podsumowań, za czym nie przepadam, bo wolę patrzeć w przyszłość, niż rozliczać przeszłość, nawet tę tak krótką, jak dwunastomiesięczny rok. Choć muszę przyznać, że ten mijający, 2013 był dla mnie wyjątkowy z wielu powodów: wspaniałych ludzi: współpracowników z Mielnika (tak dobrej ekipy naprawdę ze świecą szukać), również tych kilku osób, które w trudnych momentach okazały się prawdziwymi. To także rok wyjątkowy ze względu na życiowe lekcje, które odebrałam. Te dobre, ale i te złe, za które jestem szczególnie wdzięczna. No! Ale to tyle jeśli chodzi o podsumowania. Jak wspomniałam, wolę planować. A w 2014 r. chciałabym...dużo spokoju ducha i wielu, ciekawych podróży. Tego sobie nieskromnie życzę.
- 1 brokuł
- 2 kolby kukurydzy
- 1 duża, czerwona cebula
- sól i pieprz
Z kukurydzy za pomocą ostrego noża zdejmujemy (czy jak kto woli - odcinamy) ziarenka. Wrzucamy je do gorącej, lekko osolonej wody i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i również gotujemy, aż będzie miękki, ale nierozgotowany - musi zachować sprężystość. Odcedzamy.
Makaron łamiemy na mniejsze części i moczymy we wrzątku kilka minut. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, dodajemy kilka łyżek majonezu i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku i ponownie dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do salaterki.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2013/12/saatka-z-makaronem-z-tapioka-i-brokuem.html