ßßß
- 4 szklanki mąki pszennej- szklanka mleka- 25 g. drożdży- 4 łyżki cukru- łyżeczka mielonego kardamonu- 75 g. masła- 1 jajko- 500 ml. śmietanki kremówki 30%- 2 łyżki cukru pudru+ rozkłócone jajko do posmarowania bułeczekcukier puder do posypania300 g. masy marcepanowejW garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i delikatnie podgrzewamy. Połowę przelewamy do szklanki, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy.Do miski przesiewamy mąkę i do zrobionego w niej dołka wlewamy mleko z masłem i drożdżami. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.Następnie dodajemy pozostałe mleko, sól, cukier, jajko i kardamon. Wszystko mieszamy i zagniatamy energicznie ciasto, do momentu, aż będzie gładkie, jednolite i sprężyste. Trwa to około 20 minut. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.Po wyznaczonym czasie ciasto odgazowujemy, uderzając je dłonią i jeszcze chwilę zagniatamy. Ciasto na posypanej mąką stolnicy dzielimy na 18 równych części. Następnie formujemy z nich bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Pieczemy je 10-12 minut, aż się zarumienią.Gotowe bułeczki wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia a następnie przekrajamy je na 2/3 ich wysokości (zapomniałam o tym i przekroiłam w połowie, nic złego się nie stało).Masę marcepanowę ubijamy z trzema łyżkami śmietanki, na gładką masę.W misce ubijamy pozostałą śmietanę z dwiema łyżkami cukru pudru.Wnętrze każdej bułeczki smarujemy masą marcepanową, a następnie za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego wyciskami na nią bitą śmietaną. Przykrywamy drugą częścią bułki i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!!