ßßß Cookit - przepis na Sernik dyniowy z powidłami śliwkowymi

Sernik dyniowy z powidłami śliwkowymi

nazwa

Wykonanie

Na ogół staram się nie siać defetyzmu, ale tym razem muszę to powiedzieć: mam już dość jesieni/zimy. To całe "ciemno i zimno" trwa stanowczo za długo. Październik był ok - piękna, złota jesień. Cały listopad mówiłam sobie: "no nie jest źle, przy odrobinie dobrej woli mogę sobie wmówić, że Białystok wygląda jak tajemniczy Paryż z książek: lekko zamglony z wilgotną od deszczu brukowaną ulicą w centrum". Tak, wiem - centrum Paryża nie jest brukowana. I tak, wiem - żeby wmówić sobie coś takiego, trzeba być bardzo zdesperowanym, ale czego to człowiek nie zrobi, żeby jesień była bardziej znośna? Można się uciec do "autookłamywania"*. Choć w połowie grudnia i ono nie pomaga. Uciekam więc do kuchni. Najczęściej do ciast i innych słodkości (patrz kruche rogaliki z dżemem na chandrę). Najsprawniejsza jestem w robieniu serników i ich pieczenie nie sprawia mi większego problemu, w odróżnieniu od wielu innych wypieków. Także niedawno, gdy kolejny raz dopadł mnie nastrój z cyklu: "a buuuuuuuuuuu, jesieńńń!" nie miałam wątpliwości co upiec. Padło na połączenie sera z właśnie otwartym musem z dyni, dzięki któremu powstał sernik dyniowy. A dla wzbogacenia jego smaku dodałam... a raczej chciałam dodać, powidła śliwkowe. Tych jednak zabrakło i posłużyłam się śliwkową nutellą . Sami możecie zdecydować, którą opcję wybieracie - nutellę czy powidła - sernik i tak będzie smaczny. Powodzenia!
* białe kłamstwo/udawanie przed samym sobą, mylone często z okłamywaniem swojego samochodu, (do tego swoją drogą też często się uciekam, kiedy zamiast powiedzieć: "ty rudero oddam cię na złom", mówię: "Krystyno kochana, masz takie piękne zawieszenie i lakier, i lewe światło... zapal w końcu proszę, zawieź mnie do pracy".)
masa serowa
- kilogram sera białego półtłustego w temp. pokojowej
- 300 gramów musu z pieczonej dyni
- 200 gramów cukru pudru
- 2 białka
- szklanka śmietany 18%
- 2 jajka w temp. pokojowej
spód
- 200 gramów ciasteczek korzennych
- 80 gramów masła
- łyżka cynamonu
dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
- 250 gramów powideł/nutelli śliwkowej
Przygotowujemy spód. Ciasteczka dokładnie kruszymy, możemy użyć w tym celu blendera. W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasteczek razem z cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Formę do ciasta smarujemy masłem, a następnie na jej spód wykładamy ciasteczka. Rozprowadzając je równomiernie i dociskając, formujemy spód sernika.Następnie smarujemy go połową powideł/nutelli. Foremkę z sernikowym spodem wstawiamy do lodówki.
Teraz zajmujemy się masą serową. Ser trzykrotnie mielimy (w tym momencie możemy włączyć piekarnik na 180 stopni Celsjusza). Dodajemy do niego wszystkie składniki z wyjątkiem białek oraz powideł i dokładnie mieszamy mikserem.
W miseczce ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie za pomocą łyżki mieszamy ją z masą serową. Następnie przekładamy ją na przygotowany wcześniej spód i wygładzamy z wierzchu.
Na wierzch sernika kładziemy porcje powideł, a następnie "przeciągamy" po nich wykałaczką, "rysując" wzory.
Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 70 minut. Wyjmujemy, czekamy aż przestygnie i na minimum 2 godziny wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2014/12/sernik-dyniowy-z-powidami-sliwkowymi.html