Wykonanie

Na ogół staram się nie siać defetyzmu, ale tym razem muszę to powiedzieć: mam już dość jesieni/zimy. To całe "ciemno i zimno" trwa stanowczo za długo. Październik był ok - piękna, złota jesień. Cały listopad mówiłam sobie: "no nie jest źle, przy odrobinie dobrej woli
mogę sobie wmówić, że Białystok wygląda jak tajemniczy Paryż z książek: lekko zamglony z wilgotną od deszczu brukowaną ulicą w centrum". Tak, wiem - centrum Paryża nie jest brukowana. I tak, wiem - żeby wmówić sobie coś takiego, trzeba być bardzo zdesperowanym, ale czego to człowiek nie
zrobi, żeby jesień była bardziej znośna? Można się uciec do "autookłamywania"*. Choć w połowie grudnia i ono nie pomaga. Uciekam więc do kuchni. Najczęściej do ciast i innych słodkości (patrz kruche rogaliki z
dżemem na chandrę). Najsprawniejsza jestem w robieniu serników i ich pieczenie nie sprawia mi większego problemu, w odróżnieniu od wielu innych wypieków. Także niedawno, gdy kolejny raz dopadł mnie nastrój z cyklu: "a buuuuuuuuuuu, jesieńńń!" nie miałam wątpliwości co upiec. Padło na połączenie
sera z właśnie otwartym musem z dyni, dzięki któremu powstał sernik
dyniowy. A dla wzbogacenia jego smaku dodałam... a raczej chciałam dodać,
powidła śliwkowe. Tych jednak zabrakło i posłużyłam się
śliwkową nutellą . Sami możecie zdecydować, którą opcję wybieracie - nutellę czy powidła - sernik i tak będzie smaczny. Powodzenia!* białe kłamstwo/udawanie przed samym sobą,
mylone często z okłamywaniem swojego samochodu, (do tego swoją
drogą też często się uciekam, kiedy zamiast powiedzieć: "ty rudero oddam cię na złom", mówię: "Krystyno kochana, masz takie piękne zawieszenie i lakier, i lewe światło... zapal w końcu proszę, zawieź mnie do pracy".)masa serowa- kilogram
sera białego półtłustego w temp. pokojowej- 300 gramów musu z pieczonej dyni- 200 gramów
cukru pudru- 2
białka- szklanka
śmietany 18%- 2
jajka w temp. pokojowejspód- 200 gramów
ciasteczek korzennych- 80 gramów
masła- łyżka
cynamonudodatkowo:-
masło do wysmarowania formy- 250 gramów powideł/nutelli śliwkowejPrzygotowujemy spód.
Ciasteczka dokładnie kruszymy, możemy użyć w tym celu blendera. W garnuszku roztapiamy
masło i dodajemy je do
ciasteczek razem z
cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy.Formę do ciasta smarujemy
masłem, a następnie na jej spód wykładamy
ciasteczka. Rozprowadzając je równomiernie i dociskając, formujemy spód sernika.Następnie smarujemy go połową powideł/nutelli. Foremkę z sernikowym
spodem wstawiamy do lodówki.Teraz zajmujemy się masą
serową.
Ser trzykrotnie mielimy (w tym momencie możemy włączyć piekarnik na 180 stopni Celsjusza). Dodajemy do niego wszystkie składniki z wyjątkiem
białek oraz powideł i dokładnie mieszamy mikserem.W miseczce ubijamy
białka na sztywną pianę. Delikatnie za pomocą łyżki mieszamy ją z masą
serową. Następnie przekładamy ją na przygotowany wcześniej spód i wygładzamy z wierzchu.Na wierzch sernika kładziemy porcje powideł, a następnie "przeciągamy" po nich wykałaczką, "rysując" wzory.Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 70 minut. Wyjmujemy, czekamy aż przestygnie i na minimum 2 godziny wstawiamy do lodówki.Smacznego!
