ßßß
- 5 średniej wielkości buraków- duże jabłko- 270 gramów filetów śledzi małosolnych- ok. 2 łyżki majonezu- łyżeczka musztardy- mała cebula czerwona- 3 kawałki marynowanej papryki bez skórki- 2 średnie ogórki konserwowe- sól i pieprzmarynata- 2 łyżki oleju rzepakowego- 2 łyżki czerwonego octu winnego- 2 łyżki mioduBuraki myjemy, wycieramy, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 1,5 godziny.Po wyznaczonym czasie wyjmujemy je z piekarnika, a gdy ostygną obieramy.Kroimy je w 5 mm. plastry.Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy, a następnie wkładamy do nich plastry buraków. Marynujemy je w ten sposób przez kilka godzin. Ja zostawiam je przeważnie na dość długo, bo 8-10 godzin.Jeśli śledzie są bardzo słone, moczymy je w wodzie przez około 2 godziny, a następnie odsączamy na sitku. Kroimy w bardzo drobną kostkę. Podobnie postępujemy z pozostałymi składnikami tatara - wszystkie powinny być obrane i drobniutko pokrojone.Dodajemy musztardę i majonez - tyle, aby masa nie była zbyt rzadka. Mieszamy wszystko dokładnie.Tak przygotowany tatar wykładamy na plaster buraka i przykrywamy do drugim plastrem. Czynność powtarzamy ze wszystkimi buraczanymi plastrami.Smacznego!