Wykonanie
Tatar ze
śledzia w marynowanych burakach i ja - to była miłość od pierwszego usłyszenia. Najpierw powiedziała mi o nim kulinarkowa
Magda, która widząc moje błagalne spojrzenie obiecała, że przepis wstawi na swój blog ... co też zrobiła. A ja w duchu powiedziałam sobie, że muszę, po prostu MUSZĘ go przygotować. I też to zrobiłam.... zaledwie dwa lata później. Sama nie rozumiem, dlaczego przepis na ten tatar musiał tak długo czekać na wcielenie go w życie. Zwłaszcza, że przecież wiem, jak genialnie sprawdza się połączenie
śledzie z
burakami (vide -> szuba - moja miłość). Taki tatar to świetna przystawka np. na imprezy. W ostatnim czasie przygotowywałam go już kilkukrotnie i za każdym razem podbijał
serca moich gości.

- 5 średniej wielkości
buraków- duże
jabłko- 270 gramów filetów
śledzi małosolnych- ok. 2 łyżki
majonezu- łyżeczka
musztardy- mała
cebula czerwona- 3 kawałki marynowanej
papryki bez skórki- 2 średnie
ogórki konserwowe-
sól i
pieprzmarynata- 2 łyżki
oleju rzepakowego- 2 łyżki czerwonego
octu winnego- 2 łyżki
mioduBuraki myjemy, wycieramy, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 1,5 godziny.Po wyznaczonym czasie wyjmujemy je z piekarnika, a gdy ostygną obieramy.Kroimy je w 5 mm. plastry.Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy, a następnie wkładamy do nich plastry
buraków. Marynujemy je w ten sposób przez kilka godzin. Ja zostawiam je przeważnie na dość długo, bo 8-10 godzin.Jeśli
śledzie są bardzo słone, moczymy je w wodzie przez około 2 godziny, a następnie odsączamy na sitku. Kroimy w bardzo drobną kostkę. Podobnie postępujemy z pozostałymi składnikami tatara - wszystkie powinny być obrane i drobniutko pokrojone.Dodajemy
musztardę i
majonez - tyle, aby masa nie była zbyt rzadka. Mieszamy wszystko dokładnie.Tak przygotowany tatar wykładamy na plaster
buraka i przykrywamy do drugim plastrem. Czynność powtarzamy ze wszystkimi buraczanymi plastrami.Smacznego!