Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Emako - Test naczynia ...Pieczeń Wielkanocna »Bułeczka "gąsieniczka "Coś słodkiego coś na szybko może być na Wielkanoc jak i na zwykły dzień ,czy już domyślacie się co to może być :) To przepyszne
ciasto drożdżowe Gąsieniczka200 ml
mleka8 łyżek
cukru pudru Kupiec1 łyżka
suszonych drożdży1 łyżeczka
soli1 i 1/2 łyżki
oleju300g
mąkido posmarowania ciasta1
jajko1 łyżka
mlekaDo szklanki wlewamy
mleko tak połowę dodajemy z 2 łyżki
cukru pudru drożdże i trochę
mąki aby nam powstał rozczyn który
potem dodamy do ciasta Wymieszać i odstawić na 20 minut.Następnie dodać pozostały
cukier,
mąkę,
mleko,
sól i
olej.Wyrobić gładkie i elastycznie ciasto ( ciasto nie powinno być rzadkie ani lepić się do rąk)Ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 40 -50 minut.Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować na jeden duży placek ja zrobiłam to na foli spożywczej i przykryłam drugą ciasto nie przyklejało się .
Jabłko obrać wyciąć gniazda i pokroić w grubsze paski .Układamy jedno obok drugiego i składamy ciasto na połowę . Nacinamy najlepiej nożem do pizzy co kawałek paseczki . Teraz wykręcamy paseczki wprawo i w lewo po kolei i wychodzi nam taka gąsieniczka .Smarujemy ja jakiem z
mlekiem i wkładamy do pieca piekłam 35 minut w 170 stopniach .




środa, 20 lutego 2013, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter