Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Ciasto
Jajo SadzoneKonkurs Natalia Honorota ... »Słodkie maślane
rogale , tym razem dodałam do nich
miód Który dostałam od ffstoredelikatesy mają różne produkty serdecznie zapraszam . Dzisiaj zaprezentuje właśnie
miód z ogórecznika słodki i pyszny , idealnie pasuje do
ciasta drożdżowego na rogaliki .
Miód o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych . Jednak postanowiłam go wypróbować właśnie w cieście.Składniki:500 gram
mąki pszennej4 łyżki
Miodu z ogórecznika5 łyżek ciepłej
wody30g
drożdży świeżych100ml
mleka50g
masła1
jajko1/4 szklanki
cukruNa wierzch:1
jajko1.
Wodę letnią wymieszałam z łyżką
cukru czterema łyżkami
mąki i
drożdżami .2.
Masło rozpuściłam dodałam do niego zimne
mleko i
jajo , rozmieszałam.3. Do miski Wsypałam
mąkę zrobiłam dołek , wlałam rozczyn z
drożdży po 15 minutach ( tyle wyrastały).4. Dodałam wymieszane
masło z
mlekiem cukrem i
jajem .5. Wyrobiłam ciasto i zostawiłam je na godzinę przykryte ściereczką.6. Wyrośnięte i wyrobione ciasto , podzieliłam na dwie części .7. Rozwałkowałam ( 28 cm średnica).8. Z jednej części wychodzi 8
rogali.9. Zwijałam
rogale, smarowałam rozbełtanym
jajem i piekłam20 minut w 170 stopniach .
Miód dodaje też do
herbaty - idealnie na przeziębienie
czwartek, 08 maja 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter