ßßß Cookit - przepis na Szynka w ziołach i wytrawnym winie z Kotanyi

Szynka w ziołach i wytrawnym winie z Kotanyi

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Lutenica - balkański przysmak ...
Konkurs -Familijne wafle ... »
Dzisiaj moja szynka jest prawie zrobiona z przypraw samych Kotanyi . Poszłam do sklepu kupiłam sól do zmiękczania mięsa ,Marynatę czosnkową oraz przyprawę do grilla też Kotanyi
Producent wcale nie przechwala swoich przypraw i marynat naprawdę są doskonałe. Mojemu mężowi bardzo smakowała szynka :)
szynka1.1/2kg-2 kg
1 szklanka oliwy z oliwek
200 gram wina wytrawnego
sól do zmiękczania mięsa Kotanyi
mieszanka przypraw Grill Kotanyi
Marynata czosnkowa mieszanka przypraw Kotanyi
czubryca zielona 2 łyżeczki
8 ząbków czosnku
2 szklanki wody
papryka czerwona ostra
ziele angielskie 3 szt
liść laurowy 2 listki
PRZYGOTOWANIE: Szynkę umyłam do naczynia żaroodpornego wlałam oliwę z oliwek wino i wodę. Dodałam czubryce przyprawę do grilla 1 łyżeczkę cała marynatę wsypałam oraz dałam pół łyżeczki soli zmiękczania mięsa włozyłam ziele angielskie i liść laurowy . Czosnek obrałam i po kroiłam 4 żabki drobno w plasterki i 4 ząbki sprasowałam włożyłam do marynaty plasterki czosnku i ten sprasowany wymieszałam . Natarłam szynkę porządnie i na noc w tej marynacie wstawiłam do lodówki szczelnie zamykając. Na drugi dzień wstawiłam do pieca piekłam około 1-2 godziny w 200 stopniach polewając marynatą mięso i przewracając je co jakiś czas szynka wyszła doskonała i miękka dzięki soli do zmiękczania mięsa Kotanyi.
Szynka wygląda wyśmienicie soczysta :) a sos jaki wyszedł smaczny. Wino zmieszało się ze składnikami . Podczas pieczenia wyparowało .
Natarłam szynkę i włozyłam w tą marynatę na calutką noc stała sobie w lodówce .
wtorek, 21 sierpnia 2012, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2012/08/Szynka-w-ziolach-i-wytrawnym-winie-z-Kotanyi.html