ßßß Cookit - przepis na Schab nadziewany żurawiną i śliwkami

Schab nadziewany żurawiną i śliwkami

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Rogaliki drożdżowe na ...
KAWA ZIARNISTA CAFE LIEGEOIS ... »
No to postanowiłam zaszaleć i zrobić schab z żurawina i śliwką suszoną. Jak na moje oko wyszło całkiem fajnie. Jednak przede wszystkim smak się liczy . Bo co komu fajne foto jak by jedzenie miało być niedobre. U mnie jest to i to.
trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 10
Składniki:
schab 1,5 kg
żurawina do mies Develey poszedł mi cały słoiczek
suszone śliwki 200 g - wepchnęłam do środka.
Dodatkowo:
1 szklanka bulionu
0,5 szklanki wina białego
sól
pieprz biały mielony
Wykonanie :
Schab natarłam solą i pieprzem , zalałam białym winem i zostawiłam na noc w lodówce.
Następnego dnia schab nacięłam w środku dosyć szeroko i prawie do samego końca.
Do miseczki włożyłam żurawinę do mies i śliwki , wymieszałam .
Przygotowane nadzienie włożyłam do schabu
Do naczynia żaroodpornego włożyłam schab , a po bokach ziemniaki pokrojone w słupki .
Podlałam całość bulionem i wstawiłam do pieca.
Piekłam pod przykryciem ( folią aluminiową w 200 stopniach godzinę czasu.)
Zdjęłam po godzinie folię i podpiekłam jeszcze 30 minut w 180 stopniach aby się zarumieniło wszystko .
Wino nadało wyjątkowego smaku .
Schab smakował wyśmienicie .
sobota, 24 stycznia 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/01/Schab-nadziewany-zurawina-i-sliwkami.html