Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Babka piaskowa w łatkiPałki z
kurczaka jak z KFC »Od jakiegoś czasu chodzi za mną do
mowy chlebek . Taki na drożdżach z mnóstwem ziaren różnych .Zrobiłam go i jest mega apetyczny .500 g
mąki krupczatki300 g
mąka żytnia typ 720 Młyn Kopytowa200 g
mąka pszenna typ 500 Młyn Kopytowa100 g łuskanego
słonecznika1 szklanka
otrąb żytnich60 g
sezamu40 g pestek dyni1,5 łyżki
soli5 łyżek
cukru70 g
drożdży świeżych1 litr
wody ciepłejRozczyn :Do miski wlewam 500 ml
wody ciepłej.Kruszę
drożdże do
wody ciepłej i dodaje
cukier, mieszam do rozpuszczenia.Wykonanie:Do miski wsypuje trzy rodzaje
mąki ( pszenna żytnia i krupczatka) .Dodaje
otręby słonecznik ,
dynie i
sezam oraz
sólMieszam składniki aby wszystkie się wymieszały , robie dołek i wlewam
drożdże z
cukrem , delikatnie mieszam .Powstaje zawiesina .Zostawiam na 20 minut. Po 20 minutach dolewam ciepłej
wody 500 ml i wyrabiam ciasto.Zostawiam do wyrośnięcia na 1 . 1/2 godziny , ponownie wyrabiam.Przekładam do dwóch form żaroodpornych jajowatych obsypanych wcześniej
mąką( zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut) .Ciasto nie może przerosnąć naczyń żaroodpornych w czasie " leżakowania"Do pieca wkładam formę z
woda na sam dół , a wyżej wkładam
chleb .Piekę w 190°C ok. 45-50 min , sprawdzając patyczkiem czy się opiekły .






wtorek, 03 marca 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter