ßßß Cookit - przepis na Brioche - maślana bułeczka drożdżowa

Brioche - maślana bułeczka drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Mleczny deser z galaretką
Szczawiowa ze świeżego ... »
Chciałam wam zaprezentować Brioche maślaną bułeczką drożdżową ,która jest bardzo popularna we Francji.
Składniki na Brioche :
300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
20 g świeżych drożdży
4 jajka + roztrzepane 1 jajko do posmarowania brioszki przed pieczeniem
30 - 35 ml mleka (w temp. pokojowej)
40 g cukru
150 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
Wykonanie zaczynu na Brioche :
Do szklanki wlewny ciepłe mleko .
Dodajemy pokruszone drożdże .
Wsypujemy 1 łyżeczkę cukru ( z tego 40 g bierzemy łyżeczkę cukru).
Mieszamy do rozpuszczenia dodajemy do tego 2 łyżki mąki i mieszamy , powstaje gładka masa , zostawiamy ja na 15 minut do wyrośnięcia
Wykonie Brioche c.d :
Do misy wbijamy jaja ( temp. pokojowa).
Wlewamy rozczyn do jaj i dodajemy cukier , mieszamy do połączenia.
Wsypujemy przesianą mąkę do mokrej masy i włączamy mikser ( końcówka hak).
Kiedy ciasto nam się zmiksuje , dodajemy margarynę pokrojona w kostkę .
Kolo 10 minut miksowania i ciasto wyjdzie nam gładkie( ciasto jest rzadkie , ale nie przejmujcie się tym takie ma być.
Ciasto przykrywamy folią spożywczą i do lodówki na 12 godzin .
Następny dzień:
Wyjmujemy misę z ciastem z lodówki .
Na stolnice silikonowa posypujemy mąką i wyjmujemy na to ciasto z misy , wyrabiamy je lekko.
Ciasto podzieliłam na 9 części .
Silikonową okrągłą formę wysmarowałam masłem i obsypałam mąką
9 kulek weszło.
Zostawiłam ciasto na 2 godziny do wyrosniecia pod ściereczką.
Piekłam w 160 stopniach 25 minut.
Ostudziłam na kratce :)
Oryginalny przepis na Brioche jest TUTAJ Dziękuje że mogłam z niego skorzystać .
sobota, 09 maja 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/05/Brioche-maslana-buleczka-drozdzowa.html