Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Mleczny deser z
galaretkąSzczawiowa ze świeżego ... »Chciałam wam zaprezentować Brioche
maślaną bułeczką
drożdżową ,która jest bardzo popularna we Francji.Składniki na Brioche :300 g
mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa20 g świeżych
drożdży4
jajka + roztrzepane 1
jajko do posmarowania brioszki przed pieczeniem30 - 35 ml
mleka (w temp. pokojowej)40 g
cukru150 g miękkiego
masła, pokrojonego w kostkęWykonanie zaczynu na Brioche :Do szklanki wlewny ciepłe
mleko .Dodajemy pokruszone
drożdże .Wsypujemy 1 łyżeczkę
cukru ( z tego 40 g bierzemy łyżeczkę
cukru).Mieszamy do rozpuszczenia dodajemy do tego 2 łyżki
mąki i mieszamy , powstaje gładka masa , zostawiamy ja na 15 minut do wyrośnięciaWykonie Brioche c.d :Do misy wbijamy
jaja ( temp. pokojowa).Wlewamy rozczyn do jaj i dodajemy
cukier , mieszamy do połączenia.Wsypujemy przesianą
mąkę do mokrej masy i włączamy mikser ( końcówka hak).Kiedy ciasto nam się zmiksuje , dodajemy
margarynę pokrojona w kostkę .Kolo 10 minut miksowania i ciasto wyjdzie nam gładkie( ciasto jest rzadkie , ale nie przejmujcie się tym takie ma być.Ciasto przykrywamy folią spożywczą i do lodówki na 12 godzin .Następny dzień:Wyjmujemy misę z
ciastem z lodówki .Na stolnice silikonowa posypujemy
mąką i wyjmujemy na to ciasto z misy , wyrabiamy je lekko.Ciasto podzieliłam na 9 części .Silikonową okrągłą formę wysmarowałam
masłem i obsypałam
mąką9 kulek weszło.Zostawiłam ciasto na 2 godziny do wyrosniecia pod ściereczką.Piekłam w 160 stopniach 25 minut.Ostudziłam na kratce :)Oryginalny przepis na Brioche jest TUTAJ Dziękuje że mogłam z niego skorzystać .



sobota, 09 maja 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter