Wykonanie
To przepis wymyślony dzisiaj w przeciągu pięciu minut. Muffinki z
czekoladowym budyniem i
makiem, to prawdziwy rarytas dla tych, którzy preferują babeczki nadziewane.
Czekoladowe wnętrze i czarodziejskie ziarenka
maku idealnie ze sobą współgrają. Polecam te babeczki na pyszny deser lub drugie śniadanie w wersji na słodko...

Składniki:Suche:1 3/4 szklanki
mąki pszennej (szklanka 250 ml)1/2-3/4 szklanki
białego cukru3 łyżki
maku1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
waniliąMokre:1
jajko100 ml
oleju150 ml
mleka 3,2 %1/2 łyżeczki
aromatu migdałowegoDodatkowo:1
budyń czekoladowy (na 500 ml
mleka)300 ml
mleka1 1/2 łyżki
cukru
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale używamy jedynie 300 ml
mleka, aby
budyń był gęstszy. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche. W drugiej misce roztrzepujemy składniki mokre. Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy niedbale tylko do nawilżenia składników. Formę do muffin wykładamy papilotkami i nakładamy trochę ciasta. Następnie dajemy po 1- 2 łyżeczek budyniu i przykrywamy
ciastem. Papilotka powinna być wypełniona do 2/3 swojej wysokości. Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Smacznego!