ßßß Cookit - przepis na Trufelki rumowe w kokosie i kakao

Trufelki rumowe w kokosie i kakao

nazwa

Wykonanie

Coś pysznego na jeden kęs? Może dacie się uwieść niebiańsko smacznej trufelce kokosowej? A może tej w bardziej wytrawnym wydaniu obtoczonej w gorzkim kakao? Proponuję zrobić z podwójnej porcji, gdyż nie wiedzieć czemu, znikają szybciej niż się pojawiają...
Składniki:
180 g biszkoptów
150 - 170 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym
1/2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu rumowego
100 g białej czekolady (ja użyłam Toblerone)
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka gorzkiego kakao
Biszkopty miksujemy w robicie. Czekoladę rozpuszczamy przez ok. 50 sekund w mikrofalówce (100 % mocy) lub topimy w kąpieli wodnej. Do rozdrobnionych biszkoptów dodajemy serek, stopioną czekoladę, cukier puder, oraz aromat rumowy. Ugniatamy ciasto rękami. Odrywamy małe fragmenty ciasta i formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Część kulek obtaczamy w wiórkach kokosowych, część w kakao. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
Zamiast wiórków można użyć gotowej posypki waflowej, zmiksowanych orzechów włoskich, kolorowej posypki do ciast czy choćby zmiksowanych płatków kukurydzianych. Fajnie wyglądają także obtoczone w kolorowym kokosie (kupnym) bądź klasycznym białym wymieszanym z odrobiną barwnika spożywczego. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/01/trufelki-rumowe-w-kokosie-i-kakao.html