Wykonanie
Witam nowo rocznie :) Styczeń to czas karnawałowych imprez i przyję ć. Jeśli b rakuje Ci czasu na przygotowanie przekąsek na imprezę wystarczy, że sięgniesz po gotowe
ciasto francuskie, a pyszn a przekąsk a gotowa będzie w kilka chwil. Wystarczy dodać
ser i
szynką lub dowolne ulubione dodatki . To świetna propozycja dla tych, którzy nie mają czasu przygotowywać pracochłonnych przekąsek lub tych, którzy lubią proste rozwiązania.

Składniki:1 arkusz gotowego
ciasta francuskiego200 g
sera żółtego (np. gouda)150 g
szynki konserwowejSos:4 łyżki
ketchupu pikantnego1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 duży ząbek
czosnku (przeciśnięty przez praskę)1 łyżeczka
oregano1/2 łyżeczki
słodkiej paprykiszczypta
soliszczypta
cukruDodatkowo:1
jajko
Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Szynkę pokroić w plasterki, a następnie w słupki. Składniki sosu wymieszać.
Ciasto francuskie wysmarować sosem. Dodać
szynkę i posypać
startym serem. Zwinąć w roladę. Zawinąć w papier i schować na około 10 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzałka góra-dół). Roladę kroić na 2-3 centymetrowe plastry i układać na papierze do pieczenia.
Ślimaki posmarować rozkłóconym
jajkiem. Piec na złoty kolor około 18-20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!