ßßß Cookit - przepis na Cynamonowiec

Cynamonowiec

nazwa

Wykonanie

To ciasto uzależnia. Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy, piekłam je kilka razy pod rząd przez dobrych parę tygodni. Potem uzależnili się wszyscy, którzy go skosztowali. To ciasto ma wiele zalet. Jest puszyste i delikatne, owocowe i ekspresowe w wykonaniu, a do tego tanie. Przepis znalazłam tutaj .
Składniki:
5 jajek
300 g mąki
250 g cukru
1/2 łyżeczki olejku rumowego
4 łyżki rodzynek
220 ml oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 średnie jabłka (ja użyłam papierówek)
sok z cytryny
cukier puder (do posypania)
Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem i olejkiem na puszystą masę. Dodać olej i zmiksować. Mąkę z sodą i proszkiem przesiać i dodać cynamon. Wymieszać. Mąkę połączyć z masą jajeczną za pomocą łyżki. Dodać jabłka i rodzynki. Wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą keksówki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka). Piec 50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/07/cynamonowiec.html