Wykonanie
autorstwa Doroty Biały

Dzisiaj szukałam kremu z
brokułów. Ile ludzi - tyle przepisów. Ale kiedy wyskoczył mi krem z
brokułów ze strony Zwierciadła - od razu wiedziałam co ugotuję. Uwielbiam kuchnię i zdjęcia Państwa Doroty i Bogdana Białych. Ich przepisy testuję już w ciemno. Nawet na mojej, uginającej się od książek kulinarnych półeczce, dorobili się Oni osobnego segregatora z przepisami :) Prenumeruję Zwierciadło od lat i od lat zbieram. Uwielbiam to pismo i tą ekscytację, gdy przeglądam pierwsze strony nowego wydania. Przy
stole to jedna z obowiązkowych pierwszych pozycji do przeczytania. Cieszy mnie wersja elektroniczna pisma, choć na pewno nie zrezygnuję z szeleszczącej przyjemności. Co papier to papier. Taka miłość i już :) To tyle o miłości zwierciadlanej ;)A co do zupki. Przyznaję, że na początku czułam się zawiedziona smakiem. Chyba czegoś innego się spodziewałam. Ale po dodaniu do niej
sera pleśniowego i
migdałów nabrała ona charakteru. Być może
wina leżała w tym, że Pani Dorotka nie podała dokładnego czasu gotowania.
Doszłam do wniosku, że kiedy warzywa dojdą mniej więcej, zmiksuję. I chyba zrobiłam to deko za wcześnie, gdyż
marchewka (o dziwo! ) okazała się najmniej miękka i czuć ją nieprzyjemnie. Ziemniaczki też mogłyby być nieco bardziej miękkie. Chyba nie uniknie się wtedy rozgotowania
brokułów - czego ja właśnie chciałam. No nic. Pierwsze koty za płoty. Mimo wszystko polecam :)

Składniki :

2-3
brokuły (500g)1
cebula4 średnie
ziemniaki2
marchewki2 łyżki
masła - u mnie ghee200g
serka pleśniowego - u mnie
Camembert100g
płatków migdałowych1/2 litra
bulionu warzywnego1
serek topiony kremowy - ja miałam tylko pół ale z dużej kostki ;)1/4 łyżeczki
pieprzusól do smaku
Cebulę siekamy i podsmażamy na
maśle. Dodajemy pokrojoną
marchewkę.
Brokuły dzielimy na różyczki. Wkładamy do rondla z podsmażoną
cebulą, podlewamy
bulionem i przykrywamy.
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. W czasie gotowania
płatki prażymy na suchej patelni i kroimy w kosteczkę
ser pleśniowy.Pod koniec gotowania dodajemy do zupy
serek topiony, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Miksujemy. Podajemy w miseczkach, posypaną
płatkami migdałowymi i kawałkami
sera pleśniowego . Smaczności !!! :>
