Wykonanie
PIERNICZKIDLA DIABETYKÓW

Pierniczki te robiłam w zeszłym roku na Wigilię. Specjalnie dla mojego Tatusia, by i On mógł popróbować słodkości w Święta. Nie udało mi się dodać tego przepisu wtedy, więc dzielę się z
Wami nim teraz. Przepis pochodzi z książki Wypieki dla Diabetyków Britty Macho i
Tiny Schlag. Przyznaję, że się troszeczkę natrudziłam, by mi wyszły ;) Zamiast płynnego
miodu dodałam taki stały i wyrabiałam ciasto, o ile dobrze pamiętam, z godzinę ;) Więc przestrzegam od razu we wstępie - trzeba
mieć dobry PŁYNNY
miód ! :) Podobno pierniczki są najlepsze zaraz po upieczeniu, ale ja zajadałam się nimi jeszcze dwa tygodnie po Świętach do porannej
kawy i smakowały mi ogromnie :) Poniżej przepisu podaję tradycyjnie już wartości glikemiczne, za autorkami książki - bez lukru, który dodałam od siebie. Jednak, aby Was nie zostawiać na pastwę pisaków lukrowanych, podaję poniżej przepis na
Lukier dla Diabetyków, za autorkami :)

Składniki na ok. 90 sztuk dla foremek o średnicy ok. 5 cm:380 g
mąki pełnoziarnistej100 g
cukru3 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonu3 łyżeczki
przyprawy do pierników1 łyżka
miodu (ok.20 g) - PŁYNNEGO4
jaja1
jajko do posmarowania
ciasteczekZ podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć na oprószoną
mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 2 mm. Foremką wycinać drobne
ciastka.
Ciasteczka posmarować rozkłóconym
jajkiem. Piec 15-20 minut w NIENAGRZANYM wcześniej piekarniku w temperaturze 200'c. Przed pieczeniem można obłożyć je połówkami
migdałów. Takie pierniczki najlepiej smakują bezpośrednio po przyrządzeniu. Smaczności !Wartości odżywcze w 100g w sztuce (9g)wartość kaloryczna 1091 kJ/261 kcal 98 kJ/ 23 kcal
białko 9,1 g 0,8 gwęglowodany 44 , 5 g 4 , 0 gtłuszcze 4 , 8 g 0 , 4 gwymienniki węglowodanowe 4 , 5 WW 0 , 4 WWcholesterol 174 , 4 mg 13 , 3 mgGotowe
ciasteczka można polukrować.
LUKIER :1
białko120 g
cukru pudrukilkanaście kropel
cytrynyCałość mieszamy ze sobą. Trzy łyżki takiej polewy przekładamy do szprycki i ozdabiamy. Czekamy, aż
lukier wyschnie.Jeśli lukrujemy pierniczki, do wartości odżywczej każdego
ciastka trzeba doliczyć jeszcze 2 kcal i 0,06 WW.Smaczności :)

