ßßß
To bardzo proste ciasto powstało również w ramach świątecznych wypieków. Podaje jednak na nie przepis teraz, gdyż ma ono kilka wersji. W oryginalnej jest to ciasto makowe z jabłkami. Myślę, że w niej jest najpyszniejsze, gdyż prawdopodobnie bardziej wilgne, niż w mojej dopuszczalnej wersji z pomarańczami. Jednak Boże Narodzenie kojarzy mi się zawsze z pomarańczami - oczekiwanym prezentem pod choinkę, gdy byłam małą dziewczynką. Nie wyobrażałam sobie, więc by zrobić go z powszechnym jabłkiem ;) Poniżej podaje jednak wersję oryginalną wprost z książki "Wypieki dla Diabetyków" - zaznaczając, w którym momencie należy dodać jabłka :) Ciasto naprawdę jest pyszne i chętnie zrobię je nie tylko dla Mojego Taty, ale i dla nas. Zwłaszcza, że bardzo smakowało Mojemu Synkowi - zajadał się nim z przyjemnością - a jemu za wiele cukru też nie służy :) Ponieważ to słodkość dla Diabetyków, pod przepisem podaję dokładne zestawienie wymienników węglowodanowych i głównych składników odżywczych, z myślą o chorych na cukrzycę typu 1, za autorkami książki - Brittą Macho i Tiną Schlag.
Składniki tortownica śr.24- około 12 porcji:3 jajka50g margaryny50 ml oleju rzepakowego80 gr cukru100 g maki pełnoziarnistej pszennej100g zmielonego maku1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonusól2 pomarańcze1 łyżka niskosłodzonego dżemu morelowegotłuszcz i mąka lub papier do wyłożenia formyJajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z margaryną, olejem i cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z makiem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i partiami dodawać do masy żółtkowej na przemian z mąką.Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy - ja dodatkowo na spód położyłam papier do pieczenia.Piec około 45 minut w temperaturze 180'c - NIE NAGRZEWAĆ WCZEŚNIEJ PIEKARNIKA. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Jeszcze ciepłe ciasto posmarować podgrzanym dżemem morelowym.Następnie ułożyć na nim plastry pomarańczy - obierzmy je z białej błonki, która jest gorzka.W wersji nieświątecznej potrzebne nam będą 4 jabłka, zamiast pomarańczy:Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na połówki. Wycinamy gniazda nasienne. Każdą cząstkę nacinamy w 3 częściach i rozkładamy na NIEUPIECZONYM jeszcze cieście. Wstawiamy do piekarnika. I tu podobnie, po upieczeniu, jeszcze ciepłe, smarujemy podgrzanym dżemem morelowym.Smaczności !! :)wartości odżywcze w 100g w sztuce (100g)wartość kaloryczna 887kJ/ 212 kcal 887 kJ / 212 kcalbiałko 4,7 g 4,7 gwęglowodany 18 , 7 g 18 , 7 gtłuszcze 13 , 2 g 13 , 2 gwymienniki węglowodanowe 1 , 9 WW 1 , 9 WWcholesterol 62 , 1 mg 62 , 1 mg