Wykonanie
BEZ
DROŻDŻYNa moim
stole rzadko królują racuszki z
jabłkami, gdyż Mój Małżonek uczulony na
jabłka jest. Chociaż je uwielbia ;) A ponieważ ja dobra żona jestem, to ich nie robię, co by go nie kusić. Robię wtedy, kiedy nie
jada z nami obiadu i to w ilości takiej, by zniknęły szybko ;) Bo Smyk miłość do
jabłek odziedziczył, na szczęście
póki co, nie do alergii. I tak raczę nas takimi racuszkami bez
drożdży. Szybkie i cudownie pyszne. Zawsze wychodzą. Polecone przez Domi z bloga Domi w kuchni - dawno kiedyś, chyba zeszłego lata, kiedy byłam ze Smykiem u Rodziców. Wtedy musiałam dorabiać, bo zniknęły zanim pół rodziny z pracy wróciło ;) A że sezon na
jabłka rozpoczęty, zimno za oknem i plucha, to nic tak nie poprawia humoru, jak domowe racuszki z ciepłym
mlekiem :) Polecam.
Składniki :
2
jabłka2
jajkaszklanka
mleka2 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystko razem należy zmiksować. Gdy masa jest już gładka, dodajemy starte na grubych oczkach obrane
jabłka. Wszystko razem mieszamy. Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na rumiano - nakładamy łyżką nieduże placuszki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone
cukrem pudrem. Smaczności !! :)