ßßß Cookit - przepis na vege krem pietruszkowy

vege krem pietruszkowy

nazwa

Wykonanie

Bardziej wegetariańskiej zupy na moim blogu nie znajdziecie. A wszystko za sprawą tygodnia bez nabiału. Pewnie ucieszą szczególnie moje Kochane Cimerki. Ale zupę polecam naprawdę każdemu, bo jest z prostego, zapomnianego przez wszystkich korzenia. Bardzo niedocenianego. Ja sama nie bardzo lubiłam pietruszkę w korzeniu, gdy byłam mała. Ale teraz po zrobieniu tego kremu, doceniam ją dużo bardziej. Jest aromatyczna i przepyszna - nie potrzebnie przyćmiona przez marchewkę. Pokochał ją i mój Syn i Mąż. Zapraszam na pyszny wegetariański obiad na dziś. A u mnie na pewno i od święta.
Składniki:
4 duże korzenie pietruszki
1 łyżka kokosowego oleju
1 łyżka mieszanki warzywnej bez soli (ala vegeta tylko eco)
1 litr wody
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
mleko sojowe do zabielenia
sól
pieprz
płatki migdałowe
Korzeń obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy wraz z drobno poszatkowanym czosnkiem na oleju kokosowym. Smażąc dorzucamy gałkę muszkatołową. Pod koniec - kiedy nam się lekko zrumieni, dodajemy mieszanki warzywnej, mieszamy, zalewamy wodą i gotujemy wraz z rozmarynem, solą i pieprzem do miękkości. Ugotowaną miksujemy na krem i rozprowadzamy odrobiną mleka sojowego. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smaczności !!
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2014/11/vege-krem-pietruszkowy.html