ßßß Cookit - przepis na Kaszotto vel cashotto grzybowe czyli pęczak z kaszą

Kaszotto vel cashotto grzybowe czyli pęczak z kaszą

nazwa

Wykonanie

Jeżeli może być risotto, to czemu z pęczaku nie zrobić kaszotto z pęczaku? Nam bardzo posmakowało i znajdzie się na wigilijnym stole...
Składniki dla 4 osób:
duży kubek pęczaku
2 kubki bulionu (bulionu ma być 2 razy tyle co kaszy)
cebula
garść grzybów suszonych
3 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Grzyby teoretycznie powinniśmy namoczyć, ale ja tego nie zrobiłam... Wrzuciłam je do wody, trochę pogotowałam, odcedziłam, ostudziłam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Wody nie wylałam, przyda się!
Na łyżce masła usmażyłam drobno posiekaną cebulę, wrzuciłam pęczak, podsmażyłam chwilkę, zalałam bulionem i gotowałam ok. 25 minut, dodałam grzyby, resztę masła, wodę z grzybów i poddusiłam jeszcze 10 minut.
Kaszotto podałam z pieczoną szynką, ale to już w innym poście...
I gotowe!
Smacznego :)
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/12/kaszotto-vel-cashotto-grzybowe-czyli.html