Wykonanie

To już moja druga
sałatka ze
śledziem i
fasolą, trochę zmieniona, ale równie pyszna...Tutaj przepis na tą pierwszą - klik .Składniki na
sałatkę dla 2 osób:szklanka ugotowanej
fasoli (u mnie Jaś)4 dorodne solone
śledzie1
pomidor1 duża
cebula1/2 opakowania
fetyłyżka
czosnku niedźwiedziegołyżka
oliwy z oliweksól,
pieprz do smakuMożna użyć
fasoli z puszki, ale to nie to samo...Ja moczę
fasolę przez noc, a
potem gotuję do miękkości z
solą i ząbkiem
czosnku, czyli planuję
sałatkę już dzień wcześniej :)
Śledzie też potrzebują czasu na moczenie w
mleku, więc chyba można ją nazwać czasochłonną :)Ale jak się już pogotują i wymoczą, to łączę ostudzoną
fasolę, opłukane, osuszonego i pokrojonego
śledzia, dodaję pokrojonego
pomidora,
fetę,
solę,
pieprzę, polewam
oliwą, posypuję
czosnkiem niedźwiedzim, mieszam i podaję, chociaż teoretycznie powinno się przez chwilę przegryźć...