Wykonanie
Gościłam niedawno wraz z kilkunastoma blogerkami na warsztatach kulinarych organizowanych przez firmy Agros Nova i Glass is Life. Zostałyśmy zaproszone do Centrum Techniki Kulinarnej DORAM.Bohaterami spotkania były sosy Łowicz zamknięte w słoikach Glass is Life:
W pierwszej części w krótkiej prezentacji usłyszeliśmy o wyjątkowości
sosów i ich szklanych opakowań...Otóż
sosy włoskie Łowicz zawierają aż do 175 gramów
pomidorów na 100 gramów produktu. To bogactwo
pomidorów oraz klasycznych włoskich dodatków:
bazylii – w sosie Basilico,
papryczki chilli – w Arrabiacie oraz
oliwek i
kaparów – w sosie Puttanseca składa się na ich wyjątkowy smak.Przygotowane z naturalnych składników
Sosy włoskie Łowicz, zamknięte w eleganckim szklanym opakowaniu wyróżniającym się na półce
sosów, opatrzonym białą etykietą, to produkt dla wszystkich wielbicieli prawdziwego włoskiego smaku. Sosy Arrabbiata, Puttanesca i Basilico nie zawierają sztucznych barwników. Tradycyjny sposób przygotowania – wekowanie – gwarantuje zachowanie wyjątkowych wartości
smakowych.
Następnie znany szef kuchni Giancarlo Russo uczył nas przygotowywania domowego
makaronu i łączenia go z sosami Łowicz a jedzeniowa stylistka Monika Walecka pokazywała nam jak układać ślicznie i apetycznie
makaronowe dania na talerzach a
potem pięknie je fotografować.
Następnym punktem programu było samodzielne przygotowywanie
makaronu i stylizacja dań, niby gotowałyśmy to samo, ale zobaczcie że u każdego wyglądało to inaczej:
Po przygotowaniu dań
makaronowych Giancarlo zaproponował jeszcze 3 dania które można przyrządzić przy użyciu
sosów włoskich Łowicz:petto di tacchino con sugo di basilico, czyli kotleciki z
piersi indyka z
sosem włoskim Łowicz Basilicomerluzo all putanesca, czyli
filet z dorsza z
sosem włoskim Łowicz Puttanescafiletto di
manzo all'arrabiata, czyli
polędwicę wołową w
sosie włoskim Łowicza Arrabiatta
I na koniec nie obyło by się bez pamiątkowego zdjęcia:
Dziękuję organizatorom za zaproszenie a Was zapraszam na konkurs, który jutro ogłoszę :)