ßßß Cookit - przepis na Pomidor zatrzaśnięty w słoiku czyli warsztaty z włoskiej kuchni

Pomidor zatrzaśnięty w słoiku czyli warsztaty z włoskiej kuchni

nazwa

Wykonanie

Gościłam niedawno wraz z kilkunastoma blogerkami na warsztatach kulinarych organizowanych przez firmy Agros Nova i Glass is Life. Zostałyśmy zaproszone do Centrum Techniki Kulinarnej DORAM.
Bohaterami spotkania były sosy Łowicz zamknięte w słoikach Glass is Life:
W pierwszej części w krótkiej prezentacji usłyszeliśmy o wyjątkowości sosów i ich szklanych opakowań...
Otóż sosy włoskie Łowicz zawierają aż do 175 gramów pomidorów na 100 gramów produktu. To bogactwo pomidorów oraz klasycznych włoskich dodatków: bazylii – w sosie Basilico, papryczki chilli – w Arrabiacie oraz oliwek i kaparów – w sosie Puttanseca składa się na ich wyjątkowy smak.
Przygotowane z naturalnych składników Sosy włoskie Łowicz, zamknięte w eleganckim szklanym opakowaniu wyróżniającym się na półce sosów, opatrzonym białą etykietą, to produkt dla wszystkich wielbicieli prawdziwego włoskiego smaku. Sosy Arrabbiata, Puttanesca i Basilico nie zawierają sztucznych barwników. Tradycyjny sposób przygotowania – wekowanie – gwarantuje zachowanie wyjątkowych wartości smakowych.
Następnie znany szef kuchni Giancarlo Russo uczył nas przygotowywania domowego makaronu i łączenia go z sosami Łowicz a jedzeniowa stylistka Monika Walecka pokazywała nam jak układać ślicznie i apetycznie makaronowe dania na talerzach a potem pięknie je fotografować.
Następnym punktem programu było samodzielne przygotowywanie makaronu i stylizacja dań, niby gotowałyśmy to samo, ale zobaczcie że u każdego wyglądało to inaczej:
Po przygotowaniu dań makaronowych Giancarlo zaproponował jeszcze 3 dania które można przyrządzić przy użyciu sosów włoskich Łowicz:
petto di tacchino con sugo di basilico, czyli kotleciki z piersi indyka z sosem włoskim Łowicz Basilico
merluzo all putanesca, czyli filet z dorsza z sosem włoskim Łowicz Puttanesca
filetto di manzo all'arrabiata, czyli polędwicę wołową w sosie włoskim Łowicza Arrabiatta
I na koniec nie obyło by się bez pamiątkowego zdjęcia:
Dziękuję organizatorom za zaproszenie a Was zapraszam na konkurs, który jutro ogłoszę :)
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/01/pomidor-zatrzasniety-w-soiku-czyli.html