Wykonanie
Uwielbiamy tiramisu, możemy jeść je na okrągło. Uwielbiamy też
musy owocowe, zwłaszcza
jabłkowy. I jeszcze dostałam trochę cydru do popróbowania… więc niewiele się namyślając wszystko połączyłam i wyszło mi tiramisu
jabłkowo -
gruszkowe, całkiem pyszne :)Składniki na 4 osoby:2
jabłka2
gruszki1/2 szklanki cydrukawałek kory
cynamonu2
żółtka5 - 6 łyżek
cukru200 g
mascarpone albo opakowanie
serka Almette jabłkowo-
gruszkowego12 okrągłych
biszkoptówkakao do posypania
Jabłka i
gruszki umyć, obrać, pokroić na drobne kawałeczki, wrzucić do garnka, dodać 2 łyżki
cukru,
cynamon, zalać cydrem (pozostawiając 2-3 łyżki do nasączania
biszkoptów) i gotować ok. 15 minut, aż
owoce się rozpadną. Wystudzić.
Żółtka zmiksować z
cukrem do białości, dodać
serek, delikatnie połączyć do uzyskania jednolitej masy.Na dno pucharka ułożyć
biszkopt, skropić go cydrem, na to nałożyć mus i masę jajeczno-
serową, czynność powtórzyć 3
razy.Pucharki wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, przed podaniem oprószyć
kakao.Smacznego!