ßßß Cookit - przepis na szarlotka holenderska

szarlotka holenderska

nazwa

Wykonanie

Pomysł na tą szarlotkę zaczerpnęłam z programu "słodki biznes" wprawdzie przepis na biszkopt nie był podany, bo to tajemnica zakładu, ale i tak postanowiłam zrobić go po swojemu :)
potrzebne składniki:
4 jajka,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
2 łyżki wody,
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią od kotanyi,
2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika,
około 1 kg jabłek,
2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika,
spora garść brązowego cukru,
50 g masła
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z octem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych białek dodajemy stopniowo resztę składników (wodę na końcu) i delikatnie mieszamy.
masę wylewamy na okrągłą tortownicę.
Jabłka myjemy obieramy ze skórek, przecinamy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plastry następnie układamy na cieście, posypujemy przyprawą do jabłecznika i cukrem brązowym następnie układamy na nich opiłki masła pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2012/09/szarlotka-holenderska.html