Wykonanie
Pomysł na tą szarlotkę zaczerpnęłam z programu "słodki biznes" wprawdzie przepis na
biszkopt nie był podany, bo to tajemnica zakładu, ale i tak postanowiłam zrobić go po swojemu :)potrzebne składniki:4
jajka,1/2 szklanki
mąki pszennej,1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki
cukru,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 łyżka
octu,2 łyżki
wody,2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią od kotanyi,2 łyżeczki
przyprawy do jabłecznika,około 1 kg
jabłek,2 łyżeczki
przyprawy do jabłecznika,spora garść
brązowego cukru,50 g
masłaBiałka oddzielamy od
żółtek,
białka ubijamy z
cukrem,
żółtka mieszamy z
octem,
mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia.Do ubitych
białek dodajemy stopniowo resztę składników (
wodę na końcu) i delikatnie mieszamy.masę wylewamy na okrągłą tortownicę.
Jabłka myjemy obieramy ze skórek, przecinamy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plastry następnie układamy na cieście, posypujemy
przyprawą do jabłecznika i
cukrem brązowym następnie układamy na nich opiłki
masła pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni