Wykonanie
Ostatnio po obejrzeniu jednego z odcinków amerykańskiej wersji Master Chef nabrałam ochoty na zupę
cebulową, a już tak mam, że jak nachodzi mnie na coś ochota po prostu muszę to zrobić, Tak naprawdę nie miałam bladego pojęcia jak się za nią zabrać, wiedziałam tylko, że dobrze jest dodać do niej odrobinę
musztardy (tak przynajmniej poradził Gordon
Ramsay jednej z zawodniczek). Poszłam za głosem instynktu i
powiem Wam, że wyszła niezła, kremowa, aromatyczna i bardzo rozgrzewającapotrzebne składniki:10
cebul,4 łyżki
masła,2 łyżki
oliwy z oliwek,1,5 litra
bulionu droniowego,100g
serka topionego śmietankowego,50 ml
śmietany,
sól,
pieprz,
imbir,
cukier,
musztarda.
Cebukę szatkujemy na szatkownicy (plasterki będą cieniutkie i szybciej się uduszą) i podsmażamy na
maśle z dodatkiem
oliwy z oliwek, pod koniec smażenia dodajemy
musztardę,
sól i odrobinę
cukru (musimy uważać, aby
cebula się nie przypaliła), następnie zalewamy
bulionem, wszystko razem gotujemy około 20 minut.Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy blenderem,
potem jeszcze raz zagotowujemy, dodajemy
serek topiony, dokładnie mieszamy, żeby dobrze się rozpuścił.Dodajemy
imbir i
śmietanę, gotujemy jeszcze jakieś 5 minut i gotowe :)