Wykonanie
Nie Wiem, czy Wam
pisałam, ale mój Mężczyzna nie
jada ryżu. Twierdzi, że
ryż nie jest pokarmem dla prawdziwego mężczyzny. Jakiś czas temu moja kuzynka Honorata poczęstowała nas
kurczakiem z
ryżem, który o dziwo bardzo mojemu Mężczyźnie zasmakował, i to zasmakował do tego stopnia, że zażyczył go sobie na obiad.potrzebne składniki:4-6
tuszek z
kurczaka,200 g
ryżu,5
żółtek,400 ml
śmietany 18%.1 puszka
kukurydzysól,
pieprz,
słodka papryka,
curry.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Tuszki obieramy ze skórek, nacieramy
solą,
pieprzem i
słodką papryką, pieczemy w naczyniu żaroodpornym 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Żółtka rozmącamy ze
śmietaną i
curry (ilość
curry wg upodobań, ja dodałam sporą łyżeczkę) i mieszamy z
ryżem i 3/4 puszki
kukurydzy.Naczynie z
kurczakiem wyjmujemy z piekarnika, na tuszkach układamy
ryż, wierzch zapiekanki posypujemy resztą
kukurydzy, pieczemy jeszcze około 15 minut w temperaturze 180 stopni