Wykonanie
Dzisiaj mój kolejny świąteczny przysmak. Przepis i formę do orzeszków przywiozła moja mama ze studiów podyplomowych na Ukrainie jakieś 25 lat temu. Odtąd co roku pojawiają se u ns na świątecznym
stole, zmienia się tylko nadzienie. Było już maślane,
waniliowe i
czekoladowe. W tym roku jest
orzechowe. Mniam!!potrzebne składniki: na orzeszki:250 g
margaryny,1/2 szklanki
cukru,2
jajka,trochę
soku z cytryny,3 szklanki
mąki.
Margarynę rozcieramy z
cukrem, dodajemy 2
żółtka, i
sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Z
białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dodajemy
mąkę i zagniatamy.Z masy formujemy małe kuleczki, umieszczamy w formie do orzeszków, i podgrzewamy nad gazem do momentu aż się upieką i zezłocą.Krem
orzechowy:200 g
masła,100 g
masła orzechowego (najlepiej z kawałkami
orzechów),100 g
cukru pudru.Wszystkie składniki ubijamy na puszystą masę, schładzamy w lodówce, następnie nadziewamy orzeszki