Wykonanie
            Dzisiaj mój kolejny świąteczny przysmak. Przepis i formę do orzeszków przywiozła moja mama ze studiów podyplomowych na Ukrainie jakieś 25 lat temu. Odtąd co roku pojawiają se u ns na świątecznym 
stole, zmienia się tylko nadzienie. Było już maślane,
waniliowe i 
czekoladowe. W tym roku jest 
orzechowe. Mniam!!potrzebne składniki: na orzeszki:250 g 
margaryny,1/2 szklanki 
cukru,2 
jajka,trochę 
soku z cytryny,3 szklanki 
mąki.
Margarynę rozcieramy z 
cukrem, dodajemy 2 
żółtka, i 
sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Z 
białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dodajemy 
mąkę i zagniatamy.Z masy formujemy małe kuleczki, umieszczamy w formie do orzeszków, i podgrzewamy nad gazem do momentu aż się upieką i zezłocą.Krem 
orzechowy:200 g 
masła,100 g 
masła orzechowego (najlepiej z kawałkami 
orzechów),100 g 
cukru pudru.Wszystkie składniki ubijamy na puszystą masę, schładzamy w lodówce, następnie nadziewamy orzeszki
