Wykonanie
Życzę Wam wesołych Świąt! Żeby przyniosły radość, byście spędzili je tak jak lubicie a suto zastawione stoły wywoływały u Waszych gości zachwyt. :-) Prezentuję wielkanocny przepis: p otrójnie
orzechowe wielkanocne koszyczki. Mocno
orzechowy smak, przepyszny. Jak
masło orzechowe, które mogłabym łyżkami wyjadać ze słoika. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne a przynosi dużo frajdy, zwłaszcza kiedy złożymy już całość i możemy podziwiać efekt końcowy. ;-)
Koszyczki:300g
mąki200g zimnego
masła200g mielonych
orzechów, u mnie od Skworcu8 łyżek
cukru2
jajkaKrem:300ml
śmietanki 30%10 łyżek
masła orzechowego, u mnie od Skworcu4 łyżki
cukru pudruDodatkowo:
Orzechy w kolorowej polewie1.
Masło siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy
mąkę, zmielone
orzechu,
cukier i
jajka. Zagniatamy na gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce minimum 1h.2. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5cm i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Kółkami wylepiamy formę na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi ich 12.3. Z pozostałego ciasta formujemy "wałeczki" o długości około 10cm. Formujemy je na kształt podkowy tak by pasowały się do średnicy koszyczków. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.4. W pierkaniku rozgrzanym do 180 stopni pieczemy najpierw koszyczki, następnie "podkowy". Każde z nich przez około 15 minut, aż się zarumienią. Studzimy.5. Przygotowujemy krem:
śmietanę ubijamy na sztywno wraz z
cukrem pudrem. Dodajemy
masło orzechowe i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy na tartaletki. Układamy po 3-4 kolorowe
orzechy. "
Podkowy" układamy na górę by uzyskać kształt koszyka. Chłodzimy w lodówce.