ßßß Cookit - przepis na Orzechowe koszyczki wielkanocne

Orzechowe koszyczki wielkanocne

nazwa

Wykonanie

Życzę Wam wesołych Świąt! Żeby przyniosły radość, byście spędzili je tak jak lubicie a suto zastawione stoły wywoływały u Waszych gości zachwyt. :-) Prezentuję wielkanocny przepis: p otrójnie orzechowe wielkanocne koszyczki. Mocno orzechowy smak, przepyszny. Jak masło orzechowe, które mogłabym łyżkami wyjadać ze słoika. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne a przynosi dużo frajdy, zwłaszcza kiedy złożymy już całość i możemy podziwiać efekt końcowy. ;-)
Koszyczki:
300g mąki
200g zimnego masła
200g mielonych orzechów, u mnie od Skworcu
8 łyżek cukru
2 jajka
Krem:
300ml śmietanki 30%
10 łyżek masła orzechowego, u mnie od Skworcu
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Orzechy w kolorowej polewie
1. Masło siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy mąkę, zmielone orzechu, cukier i jajka. Zagniatamy na gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce minimum 1h.
2. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5cm i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Kółkami wylepiamy formę na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi ich 12.
3. Z pozostałego ciasta formujemy "wałeczki" o długości około 10cm. Formujemy je na kształt podkowy tak by pasowały się do średnicy koszyczków. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. W pierkaniku rozgrzanym do 180 stopni pieczemy najpierw koszyczki, następnie "podkowy". Każde z nich przez około 15 minut, aż się zarumienią. Studzimy.
5. Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy na tartaletki. Układamy po 3-4 kolorowe orzechy. "Podkowy" układamy na górę by uzyskać kształt koszyka. Chłodzimy w lodówce.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/04/orzechowe-koszyczki-wielkanocne.html