Wykonanie
Wiem, już nie raz chwaliłam się, że mam zdolnego
męża, ale muszę , po prostu MUSZĘ, pochwalić się raz jeszcze. Kilka dni temu zrobił cepeliny. Mówię Wam, niebo w gębie.potrzebne składniki:1 kg ugotowanych, przestudzonych
ziemniaków,0,5 surowych
ziemniaków,0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej,500 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,2
cebule,1 łyżka
smalcu,2 łyżki
masła,
przyprawy:
sól,
pieprz, czerwona czubryca,
czosnek w płatkach.Ugotowane
ziemniaki przeciskamy przez praskę, a surowe ścieramy na drobnej tarce (odlewamy nadmiar
wody).
Ziemniaki mieszamy z
mąką i zagniatamy.
Mięso podsmażamy z
cebulą i
przyprawami. Studzimy.Nabieramy niewielką garść ciasta, spłaszczamy na dłoni i nakładamy łyżkę
mięsa, Zlepiamy tworząc owalny, wrzecionowaty kształt.Gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia.Podajemy ze zrumienioną na
maśle cebulką lub podsmażonym
boczkiem.