ßßß
Składniki na spód:200 g herbatników petit beurre70 g masła1 łyżeczka cynamonuSkładniki na sernik:75 ml mleka1 laska wanilii600 g jogurtu naturalnego200 g śmietanki 30%100 g żelującego cukru1 torebka żelatyny ( u mnie 20 g )sok z 1 cytryny2-3 łyżki cukru pudru do smakuGalaretka wiśniowa :3/4 szklanki wody250 g wiśni15 g żelatyny2 łyżki cukru opcjonalnieodrobina wody do namoczenia żelatynyCiasteczka miksujemy, wsypujemy do miseczki, dosypujemy cynamon. Rozpuszczamy masło, dodajmy je do ciasteczek i dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem, na jej dno wysypujemy ciasteczka, dokładnie je dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki na min. 10 minut.Mleko gotujemy razem z nasionami wyskrobanymi z laski wanilii, do niego dodajemy żelujący cukier oraz namoczoną wcześniej w niewielkiej ilości wody żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna i cukier się rozpuszczą - zostawiamy do przestygnięcia ( należy uważać, żeby masa nie zastygła ) Ubijamy śmietankę 30 % na sztywno dodajemy do niej jogurt i masę żelatynową oraz sok z cytryny. Ubijamy, następnie sprawdzamy, czy masa jest odpowiednio słodka i ewentualnie dodajemy cukier puder. Masę przelewamy na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek. Wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje.Wydrylowane wiśnie miksujemy ( mogą być i świeże i mrożone ). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody, w rondelku gotujemy 3/4 szklanki wody. Do (nie gotującej się ) wody dodajemy żelatynę, cukier, mieszamy, aż obydwa składniki się rozpuszczą, następnie dodajemy wiśnie. Mieszamy dokładnie. Delikatnie studzimy i przelewamy na stężałą masę sernikową. Smacznego!!!


