Wykonanie
Sernik z
wiśniami, słodko - kwaśny, tak właśnie smakuje życie bohaterów książki Sharon Owens "Herbaciarnia pod
Morwami". Skomplikowane relacje w małżeństwie, rutyna, zdrada, niedowartościowanie, brak wiary we własne możliwości to codzienność bywalców herbaciarni. Na poprawę humoru, być może na zachętę do życiowych zmian fundują sobie sernik z
wiśniami i inne rarytasy z wyprodukowane przez Daniela i Penny z Belfastu. Książka z tych lekkich miłych i przyjemnych, ale i zabawnych.P.S. Czy moje życie zmienił??? Przynajmniej mnie uszczęśliwił :) Potworek wciągnął całą
wiśniową galaretkę- oblizując się. Kolejny
owocowy przemyt udany!!!

Składniki na spód:200 g
herbatników petit beurre70 g
masła1 łyżeczka
cynamonuSkładniki na sernik:75 ml
mleka1
laska wanilii600 g
jogurtu naturalnego200 g
śmietanki 30%100 g żelującego
cukru1 torebka
żelatyny ( u mnie 20 g )sok z 1
cytryny2-3 łyżki
cukru pudru do smaku
Galaretka wiśniowa :3/4 szklanki
wody250 g
wiśni15 g
żelatyny2 łyżki
cukru opcjonalnieodrobina
wody do namoczenia
żelatynyCiasteczka miksujemy, wsypujemy do miseczki, dosypujemy
cynamon. Rozpuszczamy
masło, dodajmy je do
ciasteczek i dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy
masłem, na jej dno wysypujemy
ciasteczka, dokładnie je dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki na min. 10 minut.
Mleko gotujemy razem z nasionami wyskrobanymi z
laski wanilii, do niego dodajemy żelujący
cukier oraz namoczoną wcześniej w niewielkiej ilości
wody żelatynę. Mieszamy, aż
żelatyna i
cukier się rozpuszczą - zostawiamy do przestygnięcia ( należy uważać, żeby masa nie zastygła ) Ubijamy
śmietankę 30 % na sztywno dodajemy do niej
jogurt i masę
żelatynową oraz
sok z cytryny. Ubijamy, następnie sprawdzamy, czy masa jest odpowiednio słodka i ewentualnie dodajemy
cukier puder. Masę przelewamy na przygotowany wcześniej spód z
ciasteczek. Wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje.Wydrylowane
wiśnie miksujemy ( mogą być i świeże i mrożone ).
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości
wody, w rondelku gotujemy 3/4 szklanki
wody. Do (nie gotującej się )
wody dodajemy
żelatynę,
cukier, mieszamy, aż obydwa składniki się rozpuszczą, następnie dodajemy
wiśnie. Mieszamy dokładnie. Delikatnie studzimy i przelewamy na stężałą masę sernikową. Smacznego!!!



