ßßß
Składniki na sernik tortownica 21 cm :600 g twarogu z wiaderka- do serników3/4 szklanki cukru2 jajka1/2 szklanki śmietany 18%1 łyżka mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z waniliiSkładniki na ciasto Red Velvet tortownica 21 cm :1 i 1/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukrupół łyżki kakaoszczypta soli1 jajko3/4 szklanki oleju słonecznikowego1/2 szklanki maślanki1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1/2 łyżki octu1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w żeluKrem z serka kremowego:170 g serka kremowego ricotta140 g masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanka cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiZaczęłam od biszkopta, ale lepiej zrobić najpierw sernik, bo dobrze by było, żeby przeleżał w lodówce przez noc - łatwiej sie go przekłada na biszkopt.Tak więc wszystkie składniki na sernik wkładamy do miski i miksujemy tylko do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w kąpieli wodnej ( tym razem postawiłam pod ciastem metalową miskę z wodą ) przez około 60 min. w temp.150 st. C. Sernik studzimy i wkładamy na noc do lodówki ( minimum na kilka godzin ).Ciasto Red Velvet . Suche składniki mieszamy w jednej misce. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mokre składniki: olej, barwnik, maślankę, ekstrakt, mieszamy, aż składniki się połączą. Wszystko mieszałam łyżką. Następnie łączymy zawartość dwóch misek ze sobą i przygotowujemy mieszankę octu i sody oczyszczonej. Do octu dodajemy sodę, szybciutko mieszamy i jak tylko powstanie piana przelewamy do masy - mieszamy łyżką i przelewamy do formy ( dno formy wyłożone papierem, boki wysmarowane masłem ). Pieczemy w temp. 180 st. C przez około 30 min. do suchego patyczka.Krem serkowy . Mieszamy wszystkie składniki na kremowa masę.Na patere kładziemy czerwone ciasto, ścinamy wyrośniętą w czasie pieczenia górkę, tak aby ciasto było równe ( okruszki pozostawiamy do "kruszonki), wierzch smarujemy kremem serkowym, następnie nakładamy sernik i kolejna warstwę masy serkowej na górę i boki. Na koniec posypujemy zblendowanymi czerwonymi okruszkami. Smacznego!!!